БМВ се оттегля от Формула 1

Отборът на БМВ – Заубер ще прекрати участието си във Формула 1 след края на този сезон, съобщиха в сряда от ръководството на германския автомобилен концерн. Председателят на борда на директорите на БМВ д-р Норберт Райтхофер заяви, че решението е взето след уточняване стратегическата визия за развитие на компанията.

От БМВ признаха още, че слабото представяне на отбора в шампионата през 2009 година е сред причините за оттеглянето от най-високотехнологичния моторен спорт.

"Трябваха ни само три години, за да се утвърдим като топ-отбор. За съжаление не успяхме да посрещнем очакванията през тази година. Въпреки това общо 10-те последователни години натрупан опит във Ф1 оказаха голямо влияние върху инженерния екип, който развива БМВ. Това, че се състезавахме, доведе до множество технологични иновации за нашите автомобили за масова употреба", заяви членът на борда на директорите, отговорен за иновациите д-р Клаус Драегер.

БМВ прави своя дебют във Формула 1 като доставчик на двигатели за колата на Брабам през 1982 година. През същата година на състезанието в Канада болидът управляван от Нелсън Пикет носи и първата победа за 1.5-литровия турбо агрегат на БМВ.

Следващият голям проект на БМВ започва през 1997 година, когато се сключва договор с отбора на Уилямс. През 2000 година Уилямс – БМВ печели трето място в шампионата за конструктори, но остава в сянката на Макларън и Ферари.

В следващите три години водещият пилот на отбора Хуан Пабло Монтоя е основна конкуренция на Михаел Шумахер в шампионата, но така и не успява да спечели титлата.

През 2005 година БМВ се отказват от работата си с Уилямс и купуват малкия швейцарски отбор на Заубер. Така започва и последния етап от участието на марката във Формула 1. Неговият апогей е трето място в конструкторския шампиона през 2008 година и победата на поляка Робърт Кубица в Канада. Въпреки многото претенции за изграждането на отбор, който да конкурира Макларън и Ферари, БМВ така и не успя да измести двата легендарни тима от първите две места.

Дори успеха на Кубица бе постигнат след като фаворита за състезанието в Канада Люис Хамилтън (Макларън) се блъсна в основния си конкурент Кими Райконен в бокса и двамата отпаднаха. През 2009 година въпреки още по-големите очаквания, проектът БМВ засега се проваля като след 10 състезания отборът заема 8 място в класирането от 10 възможни.

Преди началото на този сезон заради кризата от Ф1 се оттегли и отборът на Хонда. Неговият наследник "Brown GP", използвайки разработките от 2008 година, стана абсолютен хит, като спечели 6 от общо 10 състезания и води убедително в класирането.

Ако не се стигне до нови откази от участие, през 2010 година във Формула 1 ще се състезават 12 отбора.

Споделяне

Още от Спорт