БНБ даде шанс и на Цветелина Бориславова, и на Петя Славова да купят банка Виктория

БНБ даде шанс и на Цветелина Бориславова, и на Петя Славова да купят банка Виктория

Управителният съвет на БНБ е издал в четвъртък предварителни одобрения на Българо-американска кредитна банка и на Инвестбанк за пряко придобиване на акциите на Търговска банка Виктория, съобщи пресцентърът на централната банка.

Заявленията са подадени във връзка с участието на двете банки в провежданата от синдиците на КТБ процедура по продажбата на Търговска банка "Виктория" АД.

"Одобренията са дадени в съответствие с критериите по чл. 28а, ал. 3 от Закона за кредитните институции и при отчитане на заявените и от двете банки намерения за преобразуване на придобиваната банка посредством вливане в съответната банка заявител в шестмесечен срок", пише в съобщението.

Активите на банка Виктория са над 126 млн. лв., а пасивите ѝ са около 90 млн. лв., от които към 85 млн. лв. са към КТБ. Основното предизвикателство за бъдещия купувач на банка "Виктория" ще бъде да плати дълговете ѝ към КТБ.

Първият опит за продажба на банката приключи през март 2017 г., след като БНБ не разреши покупката на Виктория от Търговска банка Д. БАКБ на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова и тогава участваха в процедурата, но не бяха избрани.

След одобрението от БНБ основната дума за съдбата на Търговска банка Виктория ще имат синдиците. За разлика от БАКБ, Инвестбанк бе една от двете банки (наред с ПИБ), за които се установи недостиг на капитал при проверката на активите през 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?