БНБ даде зелена светлина за влизане на омански фонд в Корпоративна банка

Подуправителят на Българска народна банка (БНБ) Петър Андронов, ръководещ управление "Банков надзор”, е издал разрешение на регистрираното в Люксембург дружество "Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л"да придобие пряко акции с право на глас от "Корпоративна търговска банка" (КТБ), съобщиха в сряда от банката.

Компанията купувач е контролирана от Държавния инвестиционен фонд на Султаната на Оман. Тя получава разрешение от БНБ да купи над 20% от капитала на Корпоративна банка, но не повече от 33%. Разрешението е издадено на 27 февруари 2009 г.

Капиталът на банката е 60 млн. лв., а мажоритарен собственик е Цветан Василев. Акциите ѝ се търгуват на Българската фондова борса. В началото на февруари и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри продажбата на 30% от капитала на КТБ на фонда на Султаната на Оман.

Така за финализиране на сделката вече няма регулаторни пречки. Засега не е известна цената на пакета.

Намерението на оманския държавен фонд да купи 30% от Корпоративна банка бе обявено в края на януари тази година, като това не е първото му инвестиционно намерение в България.

Фондът има интереси у нас и в туристическото строителство. Той притежава 67% в мегапроекта "Супер Боровец", който предизвиква нееднозначни реакции. През 2007 г. той изрази желание да се включи в строителството на АЕЦ "Белене".

Султанатът на Оман направи и няколко щедри дарения в страната. През 2005 г. предостави 360 хил. долара за възстановяване на джамия в Шумен. Година по-късно дари 300 хил. долара за пострадали от наводнението селища.

Според медийни публикации фондът на богатата арабска държава е насочил вниманието си към България благодарение на личните приятелски връзки на Симеон Сакскобургготски със султана на Оман.

Името на КТБ започна да се появява често напоследък заради експанзията на медийния пазар, реализирана чрез бившата шефка на Спортния тотализатор Ирена Кръстева.

Твърди се, че сключените от нея сделки за закупуване на вестници, телевизия, интернет издание и мажоритарния дял в ИПК "Родина" са финансирани от КТБ.

Финансовите резултати на банката за миналата година сочат, че тя е реализирала 74% ръст на печалбата спрямо 2008 г. Банката е един от нетните кредитори на междубанковия пазар.

За последните 12 месеца акциите ѝ на борсата са загубили от стойността си близо 27% следствие от всеобщия борсов спад.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?