БНБ готви стратегия за въвеждане на еврото

Обща стратегия за присъединяването на България към Европейския икономически и валутен съюз (ЕИВС) се очаква да бъде подписана през октомври между правителството и БНБ като независима институция, съобщи управителят на БНБ Иван Искров на семинар за журналисти в Хисар.

Стратегията ще е на базата на поетите вече ангажименти от страна на правителството при затварянето на преговорните глави и подготвяната от БНБ стратегия за развитие на централната банка до 2009 г. Общият документ се предвижда да бъде около 6-7 страници и той ще включва основните цели на страната при присъединяването ѝ към ЕИВС.

Според Иван Искров добре е страната ни да въведе еврото възможно най-скоро след приемането ни в ЕС. Реално това не може да стане преди средата на 2009 година, ако влезем в ЕС през януари 2007 година. Искров допълни, че въвеждането на еврото трябва да стане не по-късно от януари 2010 година.

Искров посочи, че повечето от новоприсъединилите се страни-членки имат такава стратегия и тя е била изготвена след затварянето на преговорните глави и получаването на точна дата за членство. По думите на управителя на БНБ това ще е кратък документ, който ще излъчва положителен сигнал, на чиято база икономическите агенти особено в чужбина ще могат да изработват своите стратегии.

Според министъра на финансите Милен Велчев България и в момента се намира в квазиеврозона, тъй като е изпълнила повечето от критериите от Маастрихт, които са задължителни за страните след членството им в ЕС.

На въпрос дали може да се очаква нарастване на инфлацията след въвеждане на еврото, министърът отговори, че няма фундаментални причини затова. Възможно е да се появи такъв ефект, но той ще е по психологически причини и някои очаквания, които биха могли да се създадат в обществото, допълни Велчев.

Финансовият министър посочи, че по показателя брутен вътрешен продукт на глава от населението се очаква България през 2005 г. да достигне ниво от 33,4 на сто от това в ЕС, а през 1999 г. то е било - 26,5 на сто от нивото на ЕС.

Едно от основните предизвикателства при въвеждането на еврото ще бъде страната ни да убеди Европейската централна банка, че фиксираният курс на лева към еврото е реален, каза Даниела Бобева от БНБ.

Споделяне

Още от Бизнес