Стоян Александров:

БНБ и Чобанов скрили готовност на Брюксел да помогне за КТБ

"Вижте от чии листи е бившият финансов министър и трябва да ви е ясно откъде идва бездействието на държавата за банката"

Стоян Александров

От Европейската комисия са дали принципно съгласие да бъде подпомогнато оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ), но това е останало скрито в София. Малко преди да се разпусне предишното правителство, финансовият министър Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов са били в Брюксел, където са получили тези уверения, обяви във вторник пред ТВ7 банкерът и бивш финансов министър Стоян Александров. Александров е водач на листа на партията на Татяна Дончева "Движение 21".

Запитан защо тази информация е била скрита, Александров отговори: "Вижте от чии листи е кандидат-депутат Чобанов и оттам трябва да ви е ясно откъде идва действието и бездействието на БНБ. Той е водач на листата на ДПС в 25-и МИР - София". Петър Чобанов изненадващо за мнозина стана водач на две листи на ДПС, като в предишния парламент той бе избран за депутат с листа на БСП.

Финансистът изрази съжаление, че така му се налага да говори, защото заедно с Чобанов са преподаватели в една катедра в УНСС.

Като аргумент, че определени кръгове имат интерес да унищожат КТБ, Александров посочи и активността на доскорошния председател на бюджетната комисия в 42-то Народно събрание Йордан Цонев. Финансистът напомни опита на Цонев в последния ден на парламента да прокара закон за започване на изплащането на гарантираните влогове в КТБ, което би стрували 3 млрд. лв. "Така щеше да се изпразни Фондът за гарантиране на влоговете и да се вземе още един държавен заем от 1.5 млрд. лв., а банката щеше да се остави на произвола и добрите ѝ активи да се докопат". Според Александров всяко говорене на Цонев е било насочено именно към това - банката да бъде разграбена.

Бившият финансов министър заяви, че периодично чрез банковата система се правят опити да се удари валутният борд, което е в полза на определени кръгове. Според него на двама души трябва категорично да се забрани публичното говорене за банки - на Йордан Цонев и Румен Гечев, защото чрез него те нанасяли само вреди.

Финансистът Емил Хърсев заяви в студиото, че не е против идеята да започне изплащането на малки суми на вложителите, за да спадне напрежението, както обяви финансовият министър Румен Порожанов. Това обаче трябва да е част от по-мащабен план за оздравяване на банката, защото, "ако само се изплащат пари, това ще означава смърт за финансовата институция".

И Хърсев, и Александров коментираха изказванията на главния прокурор Сотир Цацаров от последните дни. Според тях държавно обвинение се е убедило, че ситуацията с КТБ не е толкова черна и нещата са били преувеличени в началото, както и че стабилизирането ѝ е напълно възможно.

Според Хърсев оздравяването на банката не означавало непременно наливане на милиарди и изпразване на бюджета.

"Държавата може да помогне, като възстанови доверието в банката и да бъде гарант за оздравяването ѝ", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес