БНБ и КФН не дали на Дянков 2 млрд. лв. от Сребърния фонд

БНБ и КФН не дали на Дянков 2 млрд. лв. от Сребърния фонд

Предишното ръководство на финансовото министерство е опитвало да посегне на двата милиарда лева от Сребърния фонд, но е било спряно от Националната банка и Комисията за финансов надзор (КФН). Това обяви управителят на БНБ Иван Искров при честването на 10-годишнината от създаването на КФН. Средствата в Сребърния фонд служат като гарант за изплащането на пенсиите.

"Не съм предполагал колко сме били прави да заложим независимост на комисията и да се изпробва механизмът. Трябваше да се мине през предишното ръководство на Министерството на финансите, за да разберем правилно ли сме заложили механизми. То не беше опит за подчиняване, за експерименти и накрая опит да се подчини Сребърният фонд. Имаше и поръчкови проверки, но КФН устоя", каза с видимо задоволство Искров. Като поръчкови той посочи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е на подчинение на финансовия министър.

По думите му, ако не са били КФН и БНБ, разбира се, резервът днес е щял да бъде 3 милиарда лева. Към днешна дата обаче е близо 5 млрд. лева, отбеляза Искров.

Преди около година бившият финансов министър имаше намерение да инвестира част от активите на Сребърния фонд, гарант за изплащането на пенсиите у нас, с цел по-висока възвращаемост.  Опозицията тогава се обедини против такава финансова стратегия на правителството. Последва и остра реакция от страна на КФН и БНБ с нарочни съобщения до медиите, с каквито двете институции рядко излизат. Имаше дори  критики от страна на Европейската централна банка.

Споделяне
Още от Бизнес

Какво цели Борисов с Великото Народно събрание?