БНБ и КФН не дали на Дянков 2 млрд. лв. от Сребърния фонд

БНБ и КФН не дали на Дянков 2 млрд. лв. от Сребърния фонд

Предишното ръководство на финансовото министерство е опитвало да посегне на двата милиарда лева от Сребърния фонд, но е било спряно от Националната банка и Комисията за финансов надзор (КФН). Това обяви управителят на БНБ Иван Искров при честването на 10-годишнината от създаването на КФН. Средствата в Сребърния фонд служат като гарант за изплащането на пенсиите.

"Не съм предполагал колко сме били прави да заложим независимост на комисията и да се изпробва механизмът. Трябваше да се мине през предишното ръководство на Министерството на финансите, за да разберем правилно ли сме заложили механизми. То не беше опит за подчиняване, за експерименти и накрая опит да се подчини Сребърният фонд. Имаше и поръчкови проверки, но КФН устоя", каза с видимо задоволство Искров. Като поръчкови той посочи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е на подчинение на финансовия министър.

По думите му, ако не са били КФН и БНБ, разбира се, резервът днес е щял да бъде 3 милиарда лева. Към днешна дата обаче е близо 5 млрд. лева, отбеляза Искров.

Преди около година бившият финансов министър имаше намерение да инвестира част от активите на Сребърния фонд, гарант за изплащането на пенсиите у нас, с цел по-висока възвращаемост.  Опозицията тогава се обедини против такава финансова стратегия на правителството. Последва и остра реакция от страна на КФН и БНБ с нарочни съобщения до медиите, с каквито двете институции рядко излизат. Имаше дори  критики от страна на Европейската централна банка.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?