БНБ и МФ не могат да направят нищо за ултраскъпите банкомати

Двете институции са с "вързани" ръце, проблемът бил световен

Банкоматите с огромни такси "привличат" туристи и в Албена. Снимка: Лили Границка

Нито една институция в България няма правомощия да реши проблема с ултраскъпите банкомати по морските курорти, които събират 8-кратно по-високи такси от нормалните АТМ устройства, стана ясно в петък.

Както Mediapool писа, банкоматите на американската фирма "Euronet", които са разположени почти навсякъде по морските курорти – Несебър, Слънчев бряг, Равда, Албена и др, удържат между 10 и 15% от сумата при теглене от валутни сметки.

Потърпевш турист разказа как искал да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да вземе тази сума, банкоматът предложил да дръпне от сметката му 464 евро (около 909 лв. по централния курс), а два дни по-късно – 466 евро (911 лв.). Тоест, таксата за теглене плюс превалутирането единия ден му излиза 109 лв., а другия – 111 лв., което значи, че удръжката общо възлиза на 13-14% от изтеглената сума.

За сравнение, банкоматите на регистрираните в България банки събират за същата услуга около 6-7 евро (13-15 лв.). Проблемът е, че курортите са осеяни със скъпите банкомати, а нормалните почти липсват.

От самата компания пък твърдят, че таксите им са законосъобразни, справедливи, разумни и прозрачни.

Оказва се, че в последните две години нито една институция не може да направи нищо срещу космическите такси, защото са напълно законни. На 4 септември в случая се намеси и Върховната административна прокуратура, но и тази мярка не свърши работа. Прокуратурата поиска Българската народна банка и Министерството на финансите да преценят дали да инициират нормативни промени за решаване на проблема, от преценката излиза, че такива промени са невъзможни.

Позицията на БНБ е, че по случая е необходима именно промяна в законодателството, с която таксата за обмен на валутата през АТМ да се изравни с тази на обменните бюра – максимум 5% отклонение от централния курс на БНБ. Централната банка посочва, че тя е правила проверка на "Euronet" през 2019 г., която е установила, че всички такси се посочват коректно на клиента и следователно няма нарушение. Оттук нататък БНБ не може да направи нищо, защото няма правомощия да предлага промени в закона.

Министерството на финансите има такива правомощия, но смята, че законовата промяна, предлагана от БНБ, би била в нарушение на правото на ЕС. Според министерството проблемът трябва да се реши от БНБ с налагане на санкции по нов еврорегламент от 2020 г.

"Предложението за приравняване на тегленето от АТМ, свързано с обмяна, към режима на обменните бюра по Валутния закон и Наредбата за обменните бюра не отчита действащите и пряко приложими разпоредби на правото на Европейския съюз и не отразява различията в естеството на двата типа транзакции и свързаните с тях експлоатационни и други разходи", посочи министър Кирил Ананиев в отговор на парламентарен въпрос в петък.

По думите му обмяната на валута в наличност е обект на национална регулация и не може да се сравнява с обмяната на валута при теглене от банкомат, която е "елемент от сложна система от договорености с участието на доставчици на платежни услуги, картови схеми и др., които са по-близо до обхвата на Закона за платежните услуги и платежните системи". Според МФ защитата на потребителите може да се търси единствено по линия на прозрачност на таксите и на цената на услугата, за която банкоматите на "Euronet" не могат да бъдат упрекнати.

"Проблемът с прекомерно високите такси за теглене от терминални устройства АТМ на дружеството "Юронет Сървисис" ЕООД и прилагания обменен курс, когато сметката на картодържателя при издателя на картата е в чужда валута, не е национален, а се наблюдава в много държави членки на Европейския съюз и преди всичко в държавите извън еврозоната", посочи още министър Ананиев. По думите му темата е предмет на "регулярно обсъждане" в работните формати на ЕС.

Ананиев обясни, че в Съвета на ЕС е обсъждано предложение за временно определяне на таван на таксите за обмяна от подобни банкомати, но то е било категорично отхвърлено от повечето държави членки като форма на ценова регулация, несъвместима със свободния пазар. Според тези държави членки и според повечето пазарни участници регулирането на цените трябва да бъде последната инстанция за политиците от ЕС, която трябва да се използва само когато са изчерпани възможностите пазарът да се саморегулира, поради което текстът е отпаднал от съответния еврорегламент.

По данни на БНБ към края на юни 2020 г. на територията на България дружеството "Юронет Сървисис" ЕООД оперира с общо 28 броя терминални устройства АТМ – главно в морските курорти и по-малко в София и на ГКПП. От разказите на гражданите и туристите обаче излиза, че реално банкоматите са чувствително повече и човек има чувството, че са дебнат зад всеки ъгъл в част от курортите. Според карта, публикувана от чуждестранен турист във Фейсбук, само в Стария град в Несебър устройствата са 11.


Картата, изготвена от чуждестранен турист. Графика: Фейсбук

МФ счита, че единствената възможна мярка оттук нататък е да се повиши контролът по изпълнението на действащото законодателство, макар да не е ясно какво точно значи това.

"Министерството на финансите и БНБ обсъждат възможността и целесъобразността на допълнителни мерки на национално ниво с оглед точното прилагане на изискванията на регламента. Целта е в защита на потребителите на платежни услуги да се конкретизират изискванията за информация относно алтернативните варианти за теглене и реалната цена на услугата, както и да бъдат въведени мерки за ограничаване на възможностите за подвеждане на клиента", посочи още министър Кирил Ананиев.

Депутатите не останаха особено доволни от развръзката на казуса.

"Знам, че това касае международна регулация, но все пак ние трябва да обърнем внимание на това нещо, защото наистина няма как да позволим на една фирма да се облагодетелства върху един цял отрасъл. Тази фирма повлиява много негативно на туризма. Аз съм готов, а и моите колеги – ще подкрепим, ако трябва, и законодателна инициатива. Подайте ни някакви текстове, но наистина да намерим разрешение на този въпрос", заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев, който е автор на парламентарния въпрос до Ананиев.

Председателстващият заседанието Валери Симеонов прекъсна отговора на министъра, като му направи забележка, че той не е съобразен с правилника на Народното събрание.

"Той ви определя 3 минути за отговор. Дотук бяха зададени три въпроса - аз не успях да чуя отговор на нито един от тях",  посочи Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес