БНБ и външни одитори започват финансова проверка на КТБ и "Креди Агрикол"

И Оманският фонд влезе във вариантите за спасител на Корпоративна банка

БНБ и външни одитори започват финансова проверка на КТБ и "Креди Агрикол"

От днес, 25 юни, започва проверка на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка и дъщерната ѝ "Креди Агрикол България", съобщиха от БНБ.

Проверката ще се извършва от екипи на БНБ съвместно с одиторските дружества "Делойт одит", "Ърнст и Янг" и "Афа" - в КТБ, и "Афа" в "Креди Агрикол".

Одиторите ще проверят и кредитните портфейли да двете банки.

Цялостната финансова ревизия трябва да приключи до десет работни дни, както бе съобщено от ръководството на БНБ на 22 юни, напомнят в съобщението.

Едновременно с това централната банка прави размествания на квесторите с цел "оптимизиране на работата им". Назначените за "Креди Агрикол" се преместват в КТБ, а тези от КТБ - в "Креди Агрикол".

"Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата с оглед на различната големина на двете дружества от групата КТБ", обясняват от БНБ.

Според финансисти едва след като се види състоянието на двете банки и се определи размерът на финансовия пакет, необходим, за да заработи банката нормално, ще се пристъпи към търсене на инвеститори. Първо по закон ще бъдат потърсени акционерите и ако те нямат възможност да осигурят ресурс, ще се разгледат офертите на трети лица и фирми, поясниха процедурата юристи.

Оманският фонд май имал интерес да рекапитализира КТБ

И в сряда продължиха спекулациите за "обявен интерес" към купуване на КТБ или на сериозни инвестиции в нея.

Единият от акционерите на Корпоративна търговска банка (КТБ) - Оманският резервен фонд може да реши да рекапитализира банката, обяви почетният консул на Оман в България проф. Стоян Денчев пред телевизия "България он еър". Стоян Денчев е ректор на Библиотекарския университет, а в зората на прехода бе един от близките сътрудници на президента на Мултигруп Илия Павлов. По това време Денчев бе и депутат от групата на ДПС и до днес се счита, че е в добри отношения с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Оманският фонд чрез офшорно дружество притежава 30.75% от акциите на КТБ.

"Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз. Затова оманци сигурно ще направят всичко необходимо за рекапитализацията на КТБ", каза пред телевизията Денчев. Според него Оман би проявил гъвкавост, за да успее да рекапитализира банката и тя да заработи отново, но, разбира се, всичко зависело от условията.

Преди анонсирането на интереса на Оманския фонд към КТБ, изразено от Стоян Денчев, се заговори, че миноритарният акционер ВТБ, която държи 9.9% от акциите, може да рекапитализира банката. И въпреки че самият управител на БНБ Иван Искров съобщи за интереса на ВТБ, от руската банка опровергаха тя да има такива намерения.

Председателят на Асоциацията на банките: Невъзможно е повторението на кризата от 1996 г.

Не е възможно да се повтори банковата криза от 1996-1997 г. заради ситуацията с КТБ, повтори и в сряда Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България и шеф на най-голямата банка в България "Уникредит Булбанк".

"Отнесете се спокойно, не се притеснявайте, че това може да се пренесе при други банки. Ситуацията е много по-различна от 1996 г.", каза Хампарцмян пред Нова телевизия.

Според него има две основни причини, за да не се повтори банковата криза. "В момента българската икономика с всичките ѝ недостатъци работи. Второ много по-важно нещо е, че през 1996 г. банките имаха огромни задължения помежду си, а в момента тези задължения са субминимални. Тоест една банка не може да повлече останалите", заяви Хампарцумян.

Той обаче предупреди, че няма банка в света, която да издържи на паника, и затова хората трябва да са спокойни. "На 21 юли банката ще отвори, а зад нея ще бъде държавата. Няма нужда тогава да стават манифестации пред банката, да се струпват хората. Може би ще трябва да се направи една малка кампания, за да не се теглят парите в първия ден", заяви Хампарцумян.

Според него БНБ е реагирала навреме и достатъчно адекватно и в крайна сметка засега не е настанала масова паника.

Що се отнася до ликвидността на КТБ, Левон Хампарцумян не мисли, че БНБ е излъгала, след в течение на два дни промени позицията си. "Когато дойде кризата, за 2-3 дни може да се случат събития формално без връзка едно с друго", смята Хампарцумян.

Попитан как така КТБ стана за 2-3 години четвъртата по големина банка у нас, Хампарцумян посъветва този въпрос да се зададе на регулаторните органи и политиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?