БНБ криела списъка със синдиците заради личните им данни

БНБ криела списъка със синдиците заради личните им данни

Ръководството на БНБ даде абсурдно обяснение за решението си да засекрети списъка с банковите синдици. В официално съобщение, публикувано на сайта ѝ, БНБ заявява, че крие имената на одобрените за синдици, защото те са придружени с лични данни като ЕГН, адреси и телефони.

Едва ли на някой би му хрумнало, че институция от ранга на БНБ въобще е в състояние да произведе такова нелепо обяснение, при положение, че никой не очаква да бъдат публикувани лични данни на експертите, а само техните имена.

БНБ се почувства длъжна да изрази позицията си покрай спешните законодателни промени за банковата несъстоятелност, с които назначените от БНБ квестори в КТБ ще бъдат замнени от временни синдици. Освен това се предвиждаше БНБ да бъде задължена да публикува списъка на банковите синдици, но в последния момент тази корекция отпадна.

Вместо списък, БНБ публикува следното съобщение:

"Във връзка с постъпили запитвания относно списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка в несъстоятелност, воден на основание чл.44, т.2 от Закона за банковата несъстоятелност, Българската народна банка съобщава следното: По установена още от 1998 г. практика списъкът съдържа освен имената на лицата също така данни за техните адреси, телефонни номера и друга информация, представляваща лични данни по смисъла на Закона за защита личните данни. По своя законов статут този списък не е публичен (за разлика например от регистъра на лицензите и разрешенията, воден по реда на чл. 34 от Наредба № 2 на БНБ). Актуализираният списък е изпратен на Фонда за гарантиране на влоговете с писмо от 22 октомври 2014 г., с което БНБ е изпълнила своите задължения по този въпрос."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?