БНБ обяви банковата система за стабилна

Непубликуваните все още резултати от стрес тестовете били добри, но ще се вземат мерки

Снимка: Архив

Българският банков сектор като цяло е устойчив.

Това е основният извод, който Българската народна банка (БНБ) си е направила на базата на резултатите от проведената от Европейската централна банка проверка на активите и стрес тестове на шест български банки, става ясно от прессъобщение на БНБ.

В края на 2018 г. ЕЦБ избра шест български банки – УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк, на които в началото на 2019 г. назначи проверка на активите. Инспекцията се наложи заради заявката на България да кандидатства за предверието на еврозоната – ERMII, както и за Банковия съюз на ЕС.

На редовното си заседание в четвъртък управата на БНБ е обсъдила резултатите от проверката и ги е одобрила.

"Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка", посочва централната банка.

На този етап резултатите от проверката не са публично известни. БНБ най-сетне обяви, че те се очаква да бъдат оповестени от ЕЦБ утре, най-вероятно около 20 ч. българско време. До последно финансовото министерство и БНБ държаха в тайна датата, на която се очаква обявяването на резултатите, и твърдяха, че търговските банки имат право да откажат обявяване на техните индивидуални резултати.

БНБ посочва още, че "резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това".

През 2016 г. БНБ направи мащабна проверка на всички 22 банки у нас, за да върне доверието в банковата система, разклатено след фалита на КТБ. Тогава резултатите се оказаха доста розови.

Единствено за две банки бяха издадени препоръки да си вдигнат капитала – ПИБ и Инвестбанк. Инвестбанк трябваше да вдигне капитала си с 20 млн. лв. от акционерите до април 2017 г., а пък ПИБ трябваше да увеличи капиталовия си буфер с 206 млн. лв. до същата дата. Въпреки че Европейската комисия алармира, че ПИБ не е изпълнила предписанието на БНБ да вдигне капитала си от външни източници, банката отчете, че го е направила и дори го е преизпълнила.

От резултатите от проверката на ЕЦБ ще зависи дали и кога България ще влезе в Банковия съюз на ЕС, а съответно – и в предверието на еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?