БНБ обяви, че Общинска банка е в много добро състояние

Ден след ареста на двама от шефовете на Общинска банка, БНБ излезе със специално съобщение, че Общинска банка е стабилна финансова институция, в добро финансово състояние, която спазва банковите регулатори и действа в рамките на добрата банкова практика.

Явно притеснени от появилите се спекулации и паралели с 1996 г. - периода на маковия фалит на банки в България, от Централната банка специално подчертаха, че не може да става и дума за сравнение. От БНБ изрично съобщиха, че управление Банков надзор следи за законността на дейността на дадена банкова институция. В случая с Общинска банка няма нарушение на законността на дейността ѝ и всякакви аналози с банковата криза от 1996 г. са напълно безпочвени.

Очакваме, че уреждането на отношенията между акционерите ще се осъществи в максимално кратки срокове, без да се поставя под съмнение стабилността на банковата институция, заявиха още от Централната банка.

Доброто състояние на банката бе потвърдено и от страна на столичната община в лицето на кмета Софиянски, председателят на СОС Владимир Кисьов и общински съветници. Всички те се опитаха да успокоят вложителите и партньорите на финансовата институция, че няма от какво да се притесняват въпреки арестите на водещи фигури на Общинска. Банката е с един от най-добрите кредитни рейтинги сред българските трезори, непрекъснато се контролира от БНБ и одитира от международно признатата компания "Делойт и Туш", подчертаха представителите на столичната власт.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?