БНБ очаква ръст на лихвите по кредитите след юни

БНБ очаква ръст на лихвите по кредитите след юни

Прогноза за ръст на лихвите по кредитите, който ще започне през втората половина на 2019 г., направи управителят на Българската народна банка (БНБ)  Димитър Радев пред БНТ. Идващият край на ниските лихви догодина потвърди и банкерът Левон Хампарцумян, който след години начело на "Уникредит Булбанк" се оттегля от поста.

Радев обаче посочи, че централните банки се стараят процесът на вдигане на лихвите по банковите заеми да е плавен и добре управляван. "Следващата година ще активираме т.нар. антицикличен капиталов буфер. Има инструментарум, с който да управляваме процеса", поясни управителят на БНБ.

Хампарцумян на свой ред коментира пред бТВ, че "ниските лихви, който виждахме последните години, бяха мярка за стимулиране на икономиката за излизане от кризата, завъртане на колелото".

"Тази парична маса, при опасност от инфлация се изтегля и трябва лихвите да тръгнат нагоре. Това е начинът, по който централните банки прибират парите, които са напечатани, за да стимулират икономиките в лошите години. Не се очаква рязко повишаване, за да не се създава шок в икономиката”, каза Хампарцумян.

Според Димитър Радев за момента може да се каже, че световната икономика навлиза в период на забавяна не растежа. Той обясни, че в икономиката има цикличност, която се обременява от редица фактори. Към момента такива са Брекзит, търговската война САЩ-Китай, протестите във Франция, напрежението между Русия-Украйна и други. "Нашата работа е да подготвим банковия сектор за тези не добри времена и стрестестовете ще са полезни", каза още Димитър Радев, визирайки предстоящата европейска проверка зв шест от големите български банки за готовността на българската финансова система да влезе в чакалнята за еврозоната.

Приемането на еврото няма да генерира инфлационни импулси над здравословните равнища, но това и не означава, че цените ще остана непроменени, коментира още шефът на централния трезор. Това е процес на реална конвергенция, който означава доближаване както на доходите, така и на цените до средните в Европа, посочи той.

Той обясни, че яснота за евентуалното присъединяване на България към европейския банков съюз и приемането на еврото ще има към края на юли 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес