Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БНБ очаква спад на инфлацията и растежа

1 коментар
БНБ очаква спад на инфлацията и растежа

Въпреки влошената икономическа конюнктура в глобален мащаб Българската народна банка (БНБ) очаква да се запази положителният нетен приток на чужди инвестиции в България поне в първата половина на 2009 г. Това се казва в анализ на банката за стопанската ситуация в страната за миналата година и в прогнозата ѝ за близките месеци, публикувани в петък. Банката смята, че инфлацията ще продължи да се забавя, а ограниченията в кредитирането ще се запазят.

Отраженията върху икономика се усетиха през третото тримесечие на 2008 г.

За периода януари - септември 2008 г. реалният темп на растеж на БВП е относително висок - 7% - спрямо същото деветмесечие на предната година, се казва в анализа. Инвестициите в основни активи имат значителен принос за растежа и нарастват в реално изражение с 22.3% през третото тримесечие на годината, продължава анализът.

През същия период обаче започва да се проявява въздействието на глобалната икономическа криза върху показателите на реалната икономика. Индустриалният сектор започна да забавя темпа си на растеж от 7.4% за полугодието до 2% през третото тримесечие на 2008 г. вероятно поради забавяне на продажбите за износ. Според данните за промишлените продажби за октомври и ноември този процес се задълбочава и се разпростира в повечето сектори на индустрията.

През последните месеци на 2008 г. конюнктурните индикатори на бизнеса рязко спадат, отчитайки увеличаващ се песимизъм в оценките за текущата и особено за бъдещата конюнктура във всички сектори на икономиката.

Затруднения пред бизнеса заради свиването на външните пазари

Според БНБ оценки за бизнесклимата дават основание да се очаква, че през първата половина на 2009 г. предприятията ще изпитват нарастващи затруднения при реализиране на продукцията си. Глобалната икономическа криза ще свие външното търсене на български стоки.

Влошената международна конюнктура ще повлияе негативно върху инвестиционните планове на предприятията у нас, а забавеният ръст на доходите ще ограничава нарастването на потреблението на домакинствата. В резултат на по-слабото външно и вътрешно търсене БНБ очаква реалният темп на растеж на БВП да се забави значително в сравнение с 2008 г.

Притокът на външни капитали се запазва висок за периода януари - ноември 2008 г. Излишъкът по финансовата сметка на платежния баланс от 10.9 млрд. евро е резултат на преките чужди инвестиции в размер на 5.27 млрд. евро, на депозити от нерезиденти в местни банки в размер на 2.48 млрд. евро и на повишаване на външните задължения на частния сектор с 2.3 млрд. евро.

Валутните резерви на БНБ са 24 864.8 млн. лв. (12 713.1 млн. евро) в края на 2008 г. Средното месечно покритие на вноса на стоки и услуги с международни валутни резерви на БНБ се запазва на ниво от 6 месеца.

Макар и намалял, притокът на външни инвестиции може да продължи

Продължаващият приток на капитали към страната дори и след значителното влошаване и дестабилизиране на международните финансови пазари от средата на септември 2008 г. е индикатор за запазен интерес към инвестиции в България, но остава изключително висока несигурността по отношение на външните капиталови и финансови потоци към българската икономика през първата половина на 2009 г. Тази несигурност се поражда не от промяна във вътрешната политика, а поради продължаващото напрежение на международните финансови пазари.

Отвореността на българското стопанство пренася тази несигурност върху развитието на основните макроикономически показатели. БНБ очаква да има положителен приток на външни финансови ресурси към страната и през първото полугодие на 2009 г., като този приток вероятно ще бъде по-нисък спрямо същия период на 2008 г.

Миналата година инфлацията отразяваше значителните колебания в международните и вътрешните цени на храните и горивата. Силното поевтиняване на петрола през четвъртото тримесечие доведе до рязкото ѝ понижаване в края на годината. БНБ смята, че през първата половина на годината инфлацията ще продължи да се забавя под влияние на по-ниските в сравнение с 2008 г. цени на горивата и суровините.

БНБ ще продължи да следи внимателно банките

От централната банка напомнят, че в рамките на правомощията си тя ще продължи да предприема мерки в подкрепа на банковата система срещу негативните ефекти на глобалната криза. Промените в Наредба № 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при БНБ, приети през последното тримесечие на 2008 г., бяха направени в подкрепа на ликвидността на банките и за ограничаване на колебанията на междубанковия паричен пазар.

След промените в наредбата през последното тримесечие на 2008 г. бяха освободени около 1.8 млрд. лв. от средствата на банките, които преди това бяха поддържани като резерви в БНБ. След промените от 1 януари 2009 г. средният ефективен размер на задължителните минимални резерви за цялата банкова система спадна до около 7%, като общият ефект от мерките на БНБ се изразява в освобождаване на ликвидност в размер на около 3 млрд. лв.

Според БНБ обаче не трябва да се очаква, че освобождаването на ликвидност автоматично ще доведе до повишаване на нивата на кредитиране, тъй като в ситуацията на несигурност значително намалява склонността на банките към поемане на риск.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Влак GT
    #1

    ЧЕРВЕНИ ТИКВИ!! ГРЕШКА:КРАТУНИ !!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.