БНБ отказа на турската Д-банк да придобие банка "Виктория"

Не е ясно БАКВ остава ли в играта или сделката с актива на КТБ е провалена

БНБ отказа на турската Д-банк да придобие банка "Виктория"

Българската народна банка (БНБ) отказа на "Търговска банка Д", която е 100% собственост на турски бизнесмен, да издаде предварително одобрение на искането ѝ да придобие акционерния капитал на "Търговска банка Виктория“, която е дъщерна на фалиралата "Корпоративна търговска банка". Решението е взето в петък.

Според БНБ подобна сделка е рискова за самата Д-банк, която в момента е финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания.

Банковият надзор не приема стратегията за развитие на банка "Виктория", предложена от Д- банк, която е собственост на познатия от безмитната търговия и с бензиностанции бизнесмен Фуат Гювен, който развива бизнес в различни сектори в България, Турция и Русия.

Намерението на Д-банк e било да развива "Търговска банка Виктория“ като отделна институция, а не чрез вливане в собствената структура.

От регулатора смятат, че подобен план не би гарантирал стабилизирането на финансовото състояние на банка "Виктория“ ЕАД в дългосрочен аспект и изграждането на устойчив бизнес модел на управление. Освен това такава стратегия би изисквала постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от страна на "Търговска банка Д“ и в дългосрочен период би подкопало нейната финансова стабилност, аргументират отказа си от БНБ.

Решението идва в момент на извънредно изострени отношения между България и Турция заради опитите на турската държава да се намесва в изборите у нас. Българските власти експулсираха или обявиха за персона нон грата няколко турски граждани с мотив, че "създават антибългарски нагласи в районите със смесено население". Между президентите на България и Турция бяха разменени задочни обвинения.

Две бяха банките в обявената през октомври 2016 г. от синдиците на КТБ шорт листата на купувачите на банка "Виктория. Другият кандидат е Българо- американска кредитна банка (БАКВ) на Цветелина Бориславова. Двете бяха поканени на преговори, като синдиците на КТБ не са обявявали дали има избран купувач.

При това положение има две възможности. Едната е за купувач да е била определена Д-банк и след отказа на БНБ да ѝ даде предварително одобрение на сделката нещата се връщат в изходна позиция и продажбата е провалена. Другият вариант е БНБ да е трябвало да се произнесе предварително и по двете оферти и сега БАКВ да остава единственият претендент.

Опитите на Mediapool да получи разяснения какво следва след решението на БНБ от страна на самия регулатор, както и от представителите на синдиците на КТБ, завършиха безрезултатно.

Осем бяха подадените първоначално оферти за закупуването на активите на банка "Виктория", които според последната оценка са за 138 млн. лв., а собственият капитал е 33 млн. лв..

Още в първата фаза от наддаването отпаднаха "Инвестбанк", БТК, консорциумът между "Лев Инс" и австрийският "Кеблер холдинг", консорциумът между "Хенсън Асет Минеджмънт" и инвестиционния посредник "Еврофинанс" (част от "Еврохолд"), както египетският строителен холдинг "Заглоул холдингс" (Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group), който е и единственият солов чужд играч. От надпреварата отпадна и "Транзакт Юръп Холдингс".

Синдиците разчитат на приходите от продажбата, за да запълнят масата на несъстоятелността на КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес