БНБ отказа на турската Д-банк да придобие банка "Виктория"

Не е ясно БАКВ остава ли в играта или сделката с актива на КТБ е провалена

БНБ отказа на турската Д-банк да придобие банка "Виктория"

Българската народна банка (БНБ) отказа на "Търговска банка Д", която е 100% собственост на турски бизнесмен, да издаде предварително одобрение на искането ѝ да придобие акционерния капитал на "Търговска банка Виктория“, която е дъщерна на фалиралата "Корпоративна търговска банка". Решението е взето в петък.

Според БНБ подобна сделка е рискова за самата Д-банк, която в момента е финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания.

Банковият надзор не приема стратегията за развитие на банка "Виктория", предложена от Д- банк, която е собственост на познатия от безмитната търговия и с бензиностанции бизнесмен Фуат Гювен, който развива бизнес в различни сектори в България, Турция и Русия.

Намерението на Д-банк e било да развива "Търговска банка Виктория“ като отделна институция, а не чрез вливане в собствената структура.

От регулатора смятат, че подобен план не би гарантирал стабилизирането на финансовото състояние на банка "Виктория“ ЕАД в дългосрочен аспект и изграждането на устойчив бизнес модел на управление. Освен това такава стратегия би изисквала постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от страна на "Търговска банка Д“ и в дългосрочен период би подкопало нейната финансова стабилност, аргументират отказа си от БНБ.

Решението идва в момент на извънредно изострени отношения между България и Турция заради опитите на турската държава да се намесва в изборите у нас. Българските власти експулсираха или обявиха за персона нон грата няколко турски граждани с мотив, че "създават антибългарски нагласи в районите със смесено население". Между президентите на България и Турция бяха разменени задочни обвинения.

Две бяха банките в обявената през октомври 2016 г. от синдиците на КТБ шорт листата на купувачите на банка "Виктория. Другият кандидат е Българо- американска кредитна банка (БАКВ) на Цветелина Бориславова. Двете бяха поканени на преговори, като синдиците на КТБ не са обявявали дали има избран купувач.

При това положение има две възможности. Едната е за купувач да е била определена Д-банк и след отказа на БНБ да ѝ даде предварително одобрение на сделката нещата се връщат в изходна позиция и продажбата е провалена. Другият вариант е БНБ да е трябвало да се произнесе предварително и по двете оферти и сега БАКВ да остава единственият претендент.

Опитите на Mediapool да получи разяснения какво следва след решението на БНБ от страна на самия регулатор, както и от представителите на синдиците на КТБ, завършиха безрезултатно.

Осем бяха подадените първоначално оферти за закупуването на активите на банка "Виктория", които според последната оценка са за 138 млн. лв., а собственият капитал е 33 млн. лв..

Още в първата фаза от наддаването отпаднаха "Инвестбанк", БТК, консорциумът между "Лев Инс" и австрийският "Кеблер холдинг", консорциумът между "Хенсън Асет Минеджмънт" и инвестиционния посредник "Еврофинанс" (част от "Еврохолд"), както египетският строителен холдинг "Заглоул холдингс" (Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group), който е и единственият солов чужд играч. От надпреварата отпадна и "Транзакт Юръп Холдингс".

Синдиците разчитат на приходите от продажбата, за да запълнят масата на несъстоятелността на КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?