БНБ озаптява банковото кредитиране

БНБ озаптява банковото кредитиране

Българска народна банка (БНБ) задължи банките да увеличат минималните си резерви, които поддържат в трезора, съобщиха в четвъртък след заседанието на управителния съвет от БНБ. От 1 септември минималният резерв на депозита се увеличава от 8 на 12 процента.

Задлъжнялостта на частния сектор в страната нараства с много бързи темпове от края на първото тримесечие на 2007 година, притесняват се от БНБ. За първите шест месеца на годината, кредитът за частния сектор е нараснал с 6.5 млрд. лв. В края на юни БНБ е отчела темпове на растеж при банковия кредит от 47.4 процента при 24.6 процента в края на миналата година. Задлъжнялостта на частния сектор към банковата система в средата на 2007 година е 57.5 процента при 47.4 процента в края миналата година.

Експертите от БНБ се безпокоят, че въпреки добрите показатели на кредитните портфейли, бързият темп на нарастване на кредитирането в частния сектор, натрупва по-висок риск за цялата банкова система. Според националния трезор, силната конкуренция сред търговските банки е довела до разхлабване на кредитните стандарти и намаляване на лихвените проценти по кредити.

Въпреки че показателите на качеството на кредитните портфейли остават добри, бързият темп на растеж води до натрупване на по-висок кредитен риск в банковата система.

От компанията за кредитни консултации “Кредит център” съобщиха днес, че обемът на отпуснатите ипотечни кредити през юни надвишава традиционно най-силния в този сегмент декември. По нейни данни сумата на теглените ипотечни заеми за половин година е нараснала с 24 процента. Според специалистите от компанията, бумът в ипотечните кредити се дължи основно на големият брой конкурентни предложения, които са се появили на пазара от началото на тази година.  От “Кредит център” отчитат сериозно покачване в средния размер на тегления кредит и от 31 200 евро в края на 2006 година, той достига 38 600 евро през юни 2007 година.

Близо 40 на сто от отпусканите от януари кредити покриват над 80 процента от имота, а част от тях вече финансират и 100 процента от покупката. От компанията коментираха, че банките са свалили сериозно лихвените проценти от началото на годината и те вече се приближават до средноевропейските, въпреки че остават високи.

Съкращаването на лихвените проценти идва в период на глобално нарастване на лихвите в останалите страни, коментираха от БНБ. Според централната ни банка, това създава нереалистични очаквания в кредитополучателите. Така те подценяват поемания риск, уточняват от централния трезор.

От там допълниха, че си запазват правото да приемат и допълнителни мерки, ако ситуацията се влоши и че ще прилагат и индивидуални мерки към търговските банки в зависимост от рисковете, които те поемат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес