БНБ предупреждава за фалшиви банкноти от 20 лева

БНБ предупреждава за фалшиви банкноти от 20 лева

БНБ предупреди, че при пазаруването по Коледа и Нова година има най-голям риск потребителите да се окажат с фалшиви пари в портфейла, без дори да знаят откъде сме ги получили. 

В над 70% от случаите фалшивите банкноти са били купюри от по 20 лв. За първите 9 месеца на годината са засечени едва седем фалшиви банкноти от 100 лева.  Фалшифицират се дори монети. Само преди два месеца беше разбита най-голямата печатница за фалшиви банкноти за последното десетилетие – в Слънчев бряг.

Централната банка започна подмяна на левовете с нови по-защитени серии, като стартира със столевката. В следващите три години БНБ ще подмени всички банкноти с нови по-защитени серии.

“Технологиите се развиват, това дава предимство, както на тези които искат да фалшифицират, така и възможности на тези, които правят истински пари", коментира Калин Христов, подуправител на БНБ, цитиран от Бургасинфо.

Експертите съветват да разглеждаме монетите и банкнотите внимателно като не се концентрираме само върху един от защитните елементи. При съмнение – да сравним банкнотата с друга и ако продължим да не сме сигурни да отидем да проверим парите в най-близката банка или обменно бюро.

Споделяне

Още от Бизнес