БНБ прогнозира 3.8% растеж тази година

БНБ прогнозира 3.8% растеж тази година

България ще отчете икономически растеж от 3.8% тази година и 3.9% през 2022 г., сочи пролетната макроикономическа прогноза на Българската народна банка (БНБ).

Икономическата активност се предвижда да достигне през 2022 г. средногодишните си нива отпреди кризата с Covid-19, посочва още БНБ.

Централната банка изрично уточнява, че има значителна несигурност по отношение на прогнозата, която се дължи на продължаващото разпространение на Covid-19 и неизвестността относно продължителността, обхвата и ефективността на действащите мерки на фискалната политика и възможността за въвеждането на нови.

Според БНБ спестяванията на домакинствата в банките ще продължават да растат със значителни темпове.

Кредитирането за фирмите и гражданите обаче вероятно ще се забави през 2021 г. Изтичането на мораториума върху кредитите е възможно да доведе до ръст на лошите заеми в портфейлите на банките, до затягане на кредитните стандарти и дори до лек ръст на лихвите.

"В периода 2022– 2023 г. предвиждаме темпът на нарастване на кредитите за фирми и домакинства да следва тенденция към плавно ускоряване в съответствие с прогнозираното подобряване на макроикономическата активност и с увеличаването на частното потребление и частните инвестиции", пише още в прогнозата на БНБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес