БНБ: Публично обявена информация е виновна за кризата с КТБ

В месеците преди да затвори банката е осигурила ръста в кредитирането

БНБ: Публично обявена информация е виновна за кризата с КТБ

Публично-разпространена информация за кредитния портфейл на КТБ е причината за кризата на банката. Това посочва Българска народна банка (БНБ) в отчета на дейността си за първите шест месеца на годината, който беше публикуван в петък.

БНБ не отчита какъвто и да е свой пропуск в работата, довел до финансовата дупка от 4 млрд. лева в Корпоративна банка и последващото отнемане на лиценза ѝ. Регулаторът обаче посочва като своя заслуга това, че е предотвратил разрастването на банковата криза.

Няма нито ред за това защо Управителният съвет на БНБ не е видял проблема с активите на КТБ, въпреки че банката е продължила политиката си по раздаване на кредити. Именно на отпуснатите заеми от КТБ се дължи ръстът в кредитирането в банковата система за първите шест месеца на годината, става ясно още от публикувания отчет.

"През втората половина на юни се наблюдаваше изтегляне на депозити от КТБ, породено вследствие на публично разпространявана информация, създаваща съмнения в качеството на кредитния портфейл на тази банка, при което бе засегната и търговска банка"Виктория", дъщерно дружество на КТБ. Поради значително изчерпване на ликвидността в двете банки те бяха поставени под специален надзор съответно на 20 и на 22 юни", посочва БНБ в отчета си.

До края на юни ликвидният натиск започна да се разпространява и върху други банки. Този процес беше прекратен в началото на юли в "резултат от значителните ликвидни буфери в системата, предприетите мерки от страна на БНБ и правителството, както и благодарение на бързата реакция на Европейската комисия (ЕК), с която правителството своевременно договори рамка за ликвидна подкрепа", се казва в отчета на БНБ.

Централната банка посочва, че "съгласно нормативните изисквания на ЕК ликвидна подкрепа може да се предоставя само на платежоспособни и жизнеспособни банки". По този начин БНБ обяснява защо ПИБ получи държавна помощ от 1.2 млрд. лв., докато КТБ не беше подкрепена от правителството, въпреки че по твърденията на мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев той е търсил такава, но му е била отказана.

Така заради значителния отлив на депозити КТБ и банка "Виктория" са поставени под специален надзор. "Като реакция спрямо несигурността през юни ликвидността на останалите кредитни институции беше засилена. Принос за нивата на ликвидните буфери имаше също така растящият ресурс от населението и предприятията при все още забавена кредитна активност", посочва БНБ.

Предприетите мерки от страна на БНБ са стабилизирали доверието в банковата система, притокът на депозити се е възобновил и нивото им още в края на третото тримесечие се повишава в сравнение с края на май.

"Банковата система преодоля ликвидния шок, на който бе изложена през втората половина на юни", отбелязва БНБ.

В дните на паника през юни бяха изтеглени над 1 млрд. лв. от КТБ и още 800 млн. лв. от ПИБ, които през третото тримесечие се върнаха отново в банковата система, като големите печеливши бяха "УникредитБулбанк" и ДСК.

Кредитирането на банките през първите шест месеца на годината е било ограничено, като общият размер на заемите (без тези за кредитни институции) е нараснал с 1.1 млрд. лв. (1.9%). "Растежът изцяло се дължеше на корпоративните кредити (1125 млн. лв.,2.9%), като КТБ имаше значителен принос за растежа в този сегмент", посочва БНБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?