БНБ пусна сайт за съпоставка на банкови такси

БНБ пусна сайт за съпоставка на банкови такси

Българската народна банка (БНБ) от 31 октомври 2018 г. пуска сайт за съпоставка на банкови такси при плащания за физически лица.

Мярката е в изпълнение на новия Закон за платежните услуги и платежните системи и е във връзка с разпоредби на Директива 2014/92/ЕС относно съпоставимостта на таксите по платежните сметки.

Така всеки гражданин вече може да провери колко струва дадена платежна услуга във всички банки и други финансови институции, които я предлагат у нас.

В сайта може да се направи справка за цените на 18 услуги, сред които откриване, поддържане и закриване на разплащателна сметка, теглене в брой на каса или с карта, превод в национална или чужда валута, плащане на комунални сметки, овърдрафт и др.

Например откриването на разплащателна сметка с дебитна карта към нея излиза най-често около 2 лв., макар че се движи от 0 лв. до 4 лв. в различните банки. Закриването на някои места е безплатно, а в други случаи излиза 10 лв.

Тегленето от банкомат на банката - издател на картата най-често е или безплатно, или струва около 0.20 лв. - 0.30 лв., а ако се ползва устройство на друга банка, цената скача до около 1 лв. - 1.10 лв.

Годишната лихва по овърдрафт продуктите се движи в границите от около 7% до около 15%, става ясно още от сайта на БНБ.

Банките са длъжни да информират БНБ за всяка промяна в таксите и лихвите, а централната банка ще актуализира данните на сайта.

Споделяне

Още от Бизнес