БНБ разреши на Първа инвестиционна банка да купи 100% от МКБ Юнионбанк

Българската народна банка е издала разрешение на Първа инвестиционна банка да придобие всички акции от капитала на МКБ Юнионбанк, съобщиха от банката, като цитираха решението на подуправителя на институцията Цветан Генов, с което се одобрява придобиването.

"Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас. При оценяване на заявеното от Първа инвестиционна банка придобиване на "МКБ Юнионбанк” ЕАД централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции. Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества", се казва в съобщението.

От БНБ напомнят, че на практика това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на Булбанк, "Ейч Ви Би Биохим” и "Банка Хеброс” през 2007 г., което "бе позитивен принос за стабилността и доверието в българската банкова система".

В средата на август от ПИБ официално съобщиха за подписано споразумение между досегашния собственик на МКБ Юнионбанк - унгарската MKB Bank, която е част от германската BayernLB, за купуване на 100% от капитала на МКБ Юнионбанк.

ПИБ е трета по активи банка в България, а МКБ - 14-та.

Сделката се подготвяше повече от година.

Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е трета по активи търговска банка в България, купува 100% от МКБ Юнионбанк, заемащата 15-то място в класацията на БНБ към 30 юни 2013 г.

В официалното съобщение на ПИБ от август нямаше посочена цена.

От Първа инвестиционна банка уточниха тогава, че "след придобиването на "МКБ Юнионбанк" активите на ПИБ ще достигнат над 8.5 млрд. лв. Банката ще предложи широка гама от продукти на клиентите си с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и кредитирането на частни лица, които ще се предлагат в по-голяма клонова мрежа. Придобиването ще повиши ефективността на банката".

В съобщението се подчертаваше, че ПИБ е третата по големина на активи банка в България с 8.4% пазарен дял, с 13% дял в депозитите от домакинства, 10% - при кредитите за бизнес и 15% дял при кредитните карти на населението. МКБ Юнионбанк е на 15-о място в банковата система според размера на активите ѝ - 1.5 млрд. лв. по данни на БНБ към края на юни 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?