БНБ ще увеличи резервите си с 2 млрд. лв. след транш от МВФ

Кристалина Георгиева

Българската народна банка (БНБ) ще увеличи резервите си с 2 млрд. лв. след безпрецедентното решение на Международния валутен фонд (МВФ) да одобри разпределението в световен план на 456 млрд. СПТ (специални права на тираж), равняващи се на 650 млрд. долара, съобщиха от централната банка.

От тази сума на 23 август БНБ ще получи в един транш 859 СПТ (около 2 млрд. лв.), с които ще се увеличат резервите на централната банка. С това увеличение общият размер на СПТ на БНБ ще възлезе приблизително на 1.5 млрд. СПТ или около 3.5 млрд. лв.

На 2 август бордът на управителите на МВФ, чийто член е управителят на БНБ Димитър Радев, одобри разпределението на 456 млрд. СПТ за държавите членки на фонда. Целта е да се осигури допълнителна ликвидност в световен мащаб, която да изгради доверие и да стимулира възстановяването на световната икономика след пандемията.

"Това е историческо решение, най-голямото разпределение на СПТ в историята на МВФ и инжекция за световната икономика във време на безпрецедентна криза. Разпределението на СПТ ще бъде от полза за всички членове на фонда, за да се отговори на дългосрочната глобална нужда от резерви, изграждане на доверие и насърчаване на устойчивостта и стабилността на световната икономика", посочи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

"Това ще помогне особено на нашите най-уязвими страни членки, които се борят да се справят с въздействието на коронавирусната криза", допълни тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?