БНБ строи нов касов център в Пловдив за 10 млн. лв.

"Геострой" и "Калистратов груп" ще изградят съоръжението до края на 2020 г.

Българска народна банка (БНБ) започна строителство на нов касов център в Пловдив. При изграждането му ще се прилагат най-съвременни проектни решения по отношение на строителството, оборудването и системите за сигурност.

Касовият център на БНБ ще бъде изграден в жилищен район "Тракия" на бул. "Ягодовско шосе" № 2.

Основната му функция е свързана с извършване на операциите по касовото обслужване с банкноти и монети – приемане, предаване, обработване, съхраняване и транспортиране.

Целта е да се постигне високо качество, сигурност и ефективност на касовите операции на територията на Южна България и в частност – област Пловдив, се казва в съобщението на БНБ.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Тракия БНБ" с участници "Калистратов груп" ООД и "Геострой" АД. Те спечелиха обществената поръчка с най-ниска цена от близо 9.5 млн. лв. без ДДС.

В търга участваха общо четирима участника, от които двама не бяха допуснати до отваряне на ценовите предложения. Другият кандидат, чиято цена беше отворена, е "Главболгарстрой" АД. Компанията предложи над 11.5 млн. лв. за изпълнението на обекта на БНБ – почти толкова, колкото беше прогнозната стойност.

Цената от близо 9.5 млн. лв. за строителството на касовия център е само за изграждането му без оборудването, уточниха от БНБ пред Mediapool. За самото оборудване ще бъдат изразходвани още средства от бюджета на БНБ. Стойността не може да бъде съобщена от мерки за сигурност, казаха от Централната банка.

"Касовото обслужване с банкноти и монети е специална дейност. Тя предявява много високи изисквания. Аз съм убеден, че нашият касов център ще отговори на най-високите международни изисквания. Гаранцията за това е както в проекта, така и в качеството на строителите." Това каза на официалната церемония управителят на БНБ Димитър Радев.

На първата копка на обекта бяха и подуправителят на БНБ Калин Христов, кметовете на Пловдив Иван Тотев и на район "Тракия" Костадин Димитров, както и изпълнителния директор на "Геострой" АД д-р инж. Владимир Вутов и управителят на "Калистратов груп" ООД Павел Калистратов.

Плановете са новият касов център на БНБ в Пловдив да отвори врати до края на 2020 г.

Снимка: Ромео Чолаков

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?