"Булгартабак" плаши със съд банката

БНБ успокоява паникьосани клиенти, че КТБ е стабилна

Опашка пред варненски офис, финансовият надзор мълчи за сблъсъка Василев-Пеевски

БНБ успокоява паникьосани клиенти, че КТБ е стабилна

На петия ден от войната между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски Българската народна банка (БНБ) успокои, че банковата система е стабилна, включително и Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана след като във вторник сутринта клиенти на КТБ окупираха централния ѝ офис във Варна, изплашени за вложенията си в трезора.

 

От Асоциацията на банките у нас (АББ) също изразиха безпокойство от публичните опити за необосновано замесване на банкови институции в ситуации, които не са свързани с дейността им и са продиктувани от определени политически или икономически интереси. За АББ тези опити са "неприемливи и опасни не само за отделна банкова институция, но и за репутацията на банковата система".

Към момента единствено Комисията за финансов надзор (КФН), която също е отговорна за спазването на правилата в сектора, продължава да мълчи.

 

След като "Булгартабак" обяви в понеделник, че няма никакви кредити към КТБ, във вторник пък от дружеството заплашиха, че ще дадат под съд банката, ако в тридневен срок ръководството не опровергае или не докаже твърденията си за закъснели плащания по кредити. От съобщението на дружеството става ясно, че "Булгартабак" и КТБ все пак са имали взимане даване, но всичко било приключило вече.

 

БНБ: Банковата система е стабилна

 

"По повод на публикации и предположения в медиите относно КТБ, Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка", се казва в съобщението на БНБ.

 

"БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално", допълват от банковия надзор.

 

Централният трезор допълва, че се ръководи единствено от обществения интерес и винаги е стоял над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства. БНБ подчертава, че запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното ѝ функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин. Националната банка призова всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения.

 

Опашка пред офис на КТБ във Варна

 

Междувременно от сутринта във вторник пред вратата на офиса на КТБ на ул."Димитър Икономов" във Варна постоянно има около 25 – 30 клиенти.

 

Според petel.bg причината за опашката била поройните дъждове в понеделник, които наводнили сървърното помещение на главния офис и поради тази причина банката не е работила на 16 юни.

 

Според Дарик радио обаче причината е друга. Хората са дошли да изтеглят спестяванията си, притеснени от медийния шум около КТБ и опасенията за фалита ѝ.

 

"Има проблем с банката, днес говориха два часа по телевизията. Опасявам се от фалит, всеки се опасява, че ще му отидат парите", коментира вложителка пред Дарик радио. Друга чакаща на опашката заяви: "Говори се, че банката ще фалира и ние може би ще провокираме тези неща, защото вложителите са притеснени за спестяванията си. Въпреки че влоговете са гарантирани, хората не са спокойни и затова са тук". "При тези брътвежи по медиите какво очаквате от хората. Въобще не ни изненадва, че има опашка. Всеки гледа да си прибере парите – в буркани ли, под възглавницата си ли ще ги слага, но да не са в банката", са част от другите коментари.

 

КТБ има два офиса във Варна. Няма информация да има струпване на хора пред други банкови офиси на КТБ в страната.

 

Войната между Цветан Василев и Пеевски се водеше тихо от няколко месеца, но избухна през изминалата седмица. Кулминацията беше в петък с обвиненията, че банкерът е поръчал убийството на депутата. По случая дори бяха задържани трима души, които съдът освободи поради липса на каквито и да е доказателства.

 

До момента Цветан Василев не е взел отношение по скандала. Двамата изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров и Георги Христов обявиха на нарочна пресконференция, че напрежението е заради "Булгартабак холдинг". КТБ предприела мерки по обезпечаването на два кредита за общо 25 - 28 млн. лв., както и за неразпределянето на печалбата от 80 млн. лв. на дружеството.

 

Делян Пеевски вчера беше привикан в националното следствие заради несполучливия опит за убийството му и сигнала на "Протестна мрежа". След разпита той обясни, че не е шеф на съдебната система, защото ако беше убийците му щяха да бъдат в затвора.

 

Опит за смяна на директора и в "Юрий Гагарин"

 

Междувременно справка в Търговския регистър сочи, че напрежение има и по линия на пловдивската фабрика "Юрий Гагарин", която е собственост на фирми, зад които стоят Цветан Василев и Пеевски, а КТБ финансира покупката на дружеството през март 2013 г.

 

Пловдивската фабрика произвежда опаковки и филтри за цигари. За 10 юли е насрочено общо събрание на акционерите на дружеството. В дневния ред е предвидено приемането на финансовия отчет на дружеството за 2013 г., както и смяна на шефа на фабриката Делян Денчев, която не се знае в кой от двата лагера е, с Кирил Христов.

 

Пловдивската фабрика приключва 2013 г. със загуба от 214 552 лева въпреки увеличените с 60% приходи от продажби. Предлага се загубата да бъде покрита с натрупаната неразпределена печалба от предходни години. Дружеството приключи 2012 г. с печалба от 884 360 лв.

 

Индиректно Василев и Пеевски влязоха във фабриката за опаковки "Юрий Гагарин" през март 2013 г. чрез смяна в собствеността на основните акционери на дружеството "Баранко" (49%) и "Комсо табако" (18%) срещу 12 млн. лв. и поемането на дълг за 28 млн. лв.

 

Другите по-дребни акционери са пенсионни фондове на "Алианц" и ОББ, като и физически лица.

 

Капиталът на дружеството е малко над 1 млн. лв. Управлява се от тричленен директорски борд, в който влизат Делян Денчев, Преслава Караджова и Борислав Борисов.

 

Във вторник стана ясно, че от Агенцията по вписванията са отказали окончателно да впишат предложението на КТБ за допълнителни точки в дневния ред на общото събрание на акционерите на "Булгартабак холдинг", насрочено за 30 юни. Банката на Василев иска смяна на директорския борд и разпределяне на печалбата от 89 млн. лв. от миналата година, срещу което обаче са хората на Пеевски.

 

"Булгартабак" заплаши със съд КТБ

Междувременно "Булгартабак холдинг" заплашиха КТБ със съд, ако в тридневен срок представители на банката не "предоставят факти или опровергаят неверните твърдения", които са направени по време на пресконференцията на двамата изпълнителни директори Илиан Зафиров и Георги Христов.

Георги Христов обяви в понеделник, че "Булгартабак Холдинг" има два кредита от КТБ, които до преди месец са се погасявали редовно, но вече не. Отделно имало "миграция на кредити" по дълговете на "Булгартабак", казаха още шефовете на КТБ.

По този повод от компанията още веднъж декларират, че "Булгартабак" и неговите дъщерни дружества нямат кредитни задължения към КТБ към настоящия момент, като всички кредити, които са ползвани преди пълното им погасяване са обслужвани коректно".

"Само изплатените лихви и такси на банката през последните 3 години са в размер на над 4.5 млн лева, независимо от факта, че техния размер надвишаваше неколкократно пазарните нива в страната", се казва още в съобщението на "Булгартабак".

Споделяне

Още по темата

Още от България