БНБ вече 38 години пази "съкровищата" на прокуратурата

БНБ вече 38 години пази "съкровищата" на прокуратурата

От 1975 до 1990 година в БНБ са се натрупали 400 депозита на злато и други скъпоценни метали, както и валута, които са били иззети като веществени доказателства от прокуратурата, но не се върнати на хората след приключването на делата. Това бе съобщено в четвъртък по време на заседанието на Висшия съдебен съвет.

 

При инвентаризацията на държавното обвинение са намерени само пет прокурорски постановления за връщането на ценностите на техните притежатели, но не е ясно защо това не се е случило.

 

Все още не е ясно как са приключили наказателните дела, заради които са прибрани доказателствата, но управляващите смятат да ги одържавят. Това ще бъде уредено през следващите няколко месеца с промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, която ще се отнася само към тези предмети, отлежаващи десетилетия в касите на БНБ. Ако в рамките на година след приемането на законовите поправки прокуратурата не издаде актове за връщането на ценностите, те ще станат държавна собственост.

 

По време на заседанието на ВСС не беше даден отговор на въпроса колко злато, пари и други благородни метали отлежават по сейфовете. Въпросът бе повдигнат преди повече от пет години от народната банка, която поиска от прокуратурата да плаща за използването на нейния трезор.

 

Висшият съдебен съвет и главният прокурор Сотир Цацаров одобриха идеята задържаните предмети да бъдат одържавени.

Споделяне

Още от България