Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БНБ влезе в Корпоративна банка, всички сметки са блокирани

Вече се водят разговори за продажба на кредитната институция, ВТБ е кандидат "да я подпомогне"

1 коментар
БНБ влезе в Корпоративна банка, всички сметки са блокирани

Българската народна банка (БНБ) постави под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), отне правата на акционерите ѝ и назначи квестори, съобщиха от БНБ. На практика това означава, че всички операции в четвъртата по големина на активи банка в България се замразяват, включително и достъпът на гражданите и фирмите до техните депозити и разплащателни сметки.

Мярката на БНБ бе предприета в петък по обед, след като КТБ се обърна с изрична молба към централната банка за предприемане на спешни действия. "За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ АД реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност".

Искането на КТБ към централната банка бе предшествано от струпването на вложители, главно физически лица, пред централния офис на банката на пл. "Гарибалди" в столицата. Хората искаха да изтеглят парите си. Другите клонове на банката в столицата бяха затворени.

От БНБ поясниха, че в 11.40 минути е било получено "писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции. На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори".

Търговията с акции на КТБ бе прекратена на Българската фондова борса. От Комисията за финансов надзор са разпоредили на борсата забраната за продажба да продължи до 25 юни.

Според законовите разпоредби дейността на банката се преустановява изцяло за срок от три месеца, считано от днешния ден, което означава, че и вложителите не могат да теглят парите си. Спират се и всички банкови операции, остават затворени и разплащателните сметки на фирмите.

Отпуснатите кредити обаче трябва да продължат да се обслужват. Клиентите, които превеждат заплатите на работниците си по сметки в КТБ, ще трябва да открият сметки в други банки, докато се нормализира работата на институцията.

Само преди три дни БНБ съобщи, че "КТБ е с висока ликвидност и функционира нормално". Централната банка призова за отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения относно банковата система. Тя имаше предвид "враждебното говорене" през медиите между депутата от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

В петък, два дни по-късно, на нарочна пресконференция управителят на БНБ Иван Искров успокои, че ще се извършат всички необходими оздравителни действия, за да може банката да възстанови работата си. Той призова "да няма паника, за да "не си обърнем сами лодката“.

Искров каза, че в началото на седмицата е имало по-масирано изтегляне на вложения, но след успокоителните призиви, тегленето намаляло. То се засилило след това, за да се стигне до ситуацията от днешния ден, когато банката се оказа без ликвидност. Той не обясни кои вложители са започнали да теглят активно парите си, като опашката от дребни вложители се образува пред централния офис едва в петък, а самата банка е известна с това, че повечето от клиентите ѝ са фирми, а най-крупните вложители, които държат парите си там, са държавни фирми, основно от енергетиката.

Остава неясно защо мажоритарният акционер Цветан Василев, а и ръководството на банката е останало пасивно, когато е започнало активното теглене на депозити.

Именно бързото изтегляне на ликвидни средства е довело до това от КТБ да уведомят БНБ, че не могат да продължат дейността си, посочи Искров.

Той обясни още, че "КТБ не е фалирала банка, тъй като БНБ действа бързо и решително, именно за да избегне фалит".

Банката ще остане под специален надзор за 3 месеца. Назначени са двама квестори от БНБ, които да поемат контрола над банката, допълни Искров. Това са Христина Стамова и Славяна Данаилова. За мерките на БНБ е уведомено правителството и има подкрепата му, допълни Искров.

Управителят на БНБ обясни още какво включва специалният надзор: отстраняват се членовете на Управителния и на Надзорния съвет на КТБ, които са 8 души. За срок от три месеца от право на глас са лишени акционерите на банката, притежаващи повече от 10 на сто от акциите. Това са "Бромак“ ЕООД, притежаваща 56.66% от капитала на КТБ, чиито едноличен собственик е Цветан Василев, и офшорната компания "Бългериан акуизишън къмпани“, притежаваща 30.35% от капитала, собственост на руската ВТБ.

Искров отбеляза още, че когато се санира банката, дори когато се наложи да се намали капиталът ѝ, може да се пристъпи към разговори с потенциални купувачи. А санирането означава отписването на лошите вземания, които, според някои публикации, са свързани с фирми, контролирани от Делян Пеевски и от самия Цветан Василев.

Той даде да се разбере, че интерес към купуване на КТБ има, а по-рано от банката в съобщение до медиите казаха, че от ВТБ са проявили интерес за разговори с БНБ за "оздравяване на КТБ". Според "24 часа" в момента във Виена темата за покупката на КТБ от ВТБ е била обсъждана в европейския клон на руската банка. Уверенията на БНБ, че има потенциален купувач на КТБ, обаче, са, меко казано, смущаващи, защото предхождат разговора за оздравяването, който трябва да започне с основните акционери.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев поне до вчера бе във Виена, като се очакваше днес да се прибере в София.

В последните две седмици чрез медиите стана видна войната с всякакви средства между доскорошните близки партньори Делян Пеевски и Цветан Василев. Василев, а чрез него и КТБ, бе атакуван мощно за нечисти сделки и източване на банката.

В края на миналата седмица полицаи и прокурори влязоха в сградата на бул. "Цар Борис Трети" 159, където се помещават фирми, близки до Цветан Василев, както и офисите на телевизиите ТВ7 и Нюз7. Нямаше обяснения от страна на прокуратурата какво е търсено, но стана ясно, че проверката е във връзка със сигнала на "Протестна мрежа" от началото на годината за престъпна дейност на Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков.

Чак в края на деня от обвинението съобщиха, че заради "опит за убийство на Делян Пеевски" са задържани трима мъже. Съдът не уважи искането мъжете да останат за постоянно в ареста, а главният прокурор в прав текст призна, че "убит няма, значи и убийци няма".

В хаоса от събития се нареди и анонимно писмо на "служител от БНБ", който съобщи, че подуправителят на централната банка Цветан Гунев, отговарящ за банковия надзор, е с повдигнати обвинения за престъпление по служба. Това което принуди БНБ да признае този факт, а главният прокурор да уточни, че обвинението е от няколко дни и става дума за лошите кредити на 19 фирми към КТБ. Цацаров не пропусна да изтъкне лошата роля на анонимните писма, на които медиите се връзват, но не обясни защо прокуратурата, която дотогава е обявявала всяко свое действие по отношение на КТБ или на фирми, свързани с Цветан Василев, е "забравила" за повдигнатото обвинение към Цветан Гунев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.