БНБ ″зарадва″ финансовия министър с вноска от 354 млн. лв. в бюджета

БНБ ″зарадва″ финансовия министър с вноска от 354 млн. лв. в бюджета

Българската народна банка (БНБ) е ″зарадвала″ в четвъртък финансовия министър Симеон Дянков с вноска от печалбата си за миналата година в държавния бюджет от 354 млн. лв. Това съобщи в кулоарите на парламента управителят на банката Иван Искров, след като връчи на председателя на парламента Цецка Цачева годишния отчет за миналата година.

″Днес е хубав ден и за финансовия министър″, отбеляза Искров и обясни, че вноската е направена буквално преди час и надхвърля с 54 млн. лв. заложените по план 300 млн. лв.

Печалбата на БНБ за 2009 г. е била 473 милиона лева, от които 25% или 118 млн. лв. са заделени като резерви, а останалите са внесени в бюджета. В сравнение с миналата година, когато са внесени 400 млн. лв., вноската сега е по-малка, но през 2009 г., по думите на Искров, ″международните пазари бяха много по-трудни″.

Всичките ни резерви се управляват при много висока степен на ликвидност заради изискванията за стабилност на борда и при много нисък риск, посочи управителят на БНБ. Той отбеляза, че вложенията на централната банка са в държавни книжа на най-ниско рисковите държави.

″Нашата банка е една от най-високо ликвидните и ниско рискови в сравнение с голяма част от другите централни банки″, отбеляза Искров.

Според Искров българската банкова система е стабилна. Тя се развива изключително добре на фона на случващото се в Европа и света, смята той. ″Независимо, че сме в криза, банките успяват да държат под контрол нарасналите необслужвани кредити и увеличават капиталовата си база, която нараства дори в сравнение с края на 2009 г. и достига повече от 18%, посочи управителят на БНБ.

Искров повтори, че кризата в Гърция е на публичните финанси, а не на банките. Той обясни, че гръцките кредитни институции са консервативни, нямат рискови активи, които са били типични за Великобритания и САЩ.

″Нямаме притеснения за банките, гръцка собственост в страната. Те са местни банки, регистрирани по българския закон, независимо от собственика, те са под надзора на БНБ и работят нормално″, посочи той и добави, че тези банки са с едни от най-добрите показатели.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес