БНБ: Засега няма да теглим суми по суапа

Управителят Димитър Радев очаква развитие по кандидатурата за еврото до юли

Димитър Радев, Снимка: Архив

Управителят на БНБ Димитър Радев е уведомил президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, че на този етап България не възнамерява да тегли суми по договорената суапова линия в обем до 2 млрд. евро.

Това обяви Радев в интервю за бТВ.

Управителят на БНБ обясни, че причината за договарянето на суапа не е необходимостта от евро в този момент, тъй като "ние нямаме такава необходимост" и левът е достатъчно покрит с резерви (около 155%), които са на исторически високо равнище – 54 млрд. лв.

"Споразумението беше обявено като предпазно. То е допълнителна гаранция и израз на доверие към България и БНБ. България ясно е идентифицирана като страна с добра финансова репутация, на която инвеститорите могат да имат доверие", посочи Радев.

По думите му суаповата линия юридически не е обвързана с намерението на България да влезе в чакалнята на еврозоната – ERM II, но "съдържателно" е свързана с този процес, защото "много централни банки се стремят (към суапови споразумения, б. р.), но малко го постигат".

По думите му суапът не е "временен или еднократен ангажимент", а е израз на "близко или стратегическо сътрудничество", тъй като валутното споразумение ще остане "толкова дълго, колкото е необходимо".

Технически, суапът дава възможност БНБ да получава евро срещу левове по фиксирания курс, без да се намаляват валутните резерви на страната. Ако някой ден линията се активира, БНБ ще трябва да отвори при себе си левова сметка на ЕЦБ, а ЕЦБ да отвори еврова сметка при себе си на БНБ. Все още текат спорове как юридически би могло да се случи активацията на линията в условията на валутен борд у нас.

Димитър Радев очаква да има развитие по българската кандидатура за чакалнята на еврозоната – ERM II, в следващите три месеца, до юли.

Както премиерът Бойко Борисов обяви, през април правителството е уведомило ЕЦБ, че подновява изпълнението на графика за присъединяване в един и същи ден на България към Банковия съюз на ЕС и ERM II. Заявката за банковия надзор бе подадена още през 2018 г., а формалното писмо с искане за присъединяване на лева към механизма ERM II ще се внесе 1-2 дни преди вземане на решението, тоест в момент, в който процесът е на финалната права.

Българските банки са по-подготвени за настоящата криза в сравнение с 2008 г., но пък генезисът на двете кризи е различен и сегашната може да се окаже по-мащабна, стана ясно от думите на Димитър Радев.

Той добави, че България в момента е в добра позиция по отношение на тегленето на кредити и затова очаква правителството в скоро време да излезе на международните пазари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?