БНР чака нова оферта от "Музикаутор" за правото да пуска съвременна музика

БНР чака нова оферта от "Музикаутор" за правото да пуска съвременна музика

Българското национално радио и организацията за управление на авторските права на български и световни музиканти "Музикаутор" започнаха нови преговори за размера на възнагражденията, които трябва да плаща обществената медия. В петък се очаква "Музикаутор" да представи нова оферта, а в понеделник ще се проведе нов рунд от преговори за туширане на възникналия скандал със спирането на излъчването на съвременна музика по БНР заради непостигнато разбирателство за тарифата.

От 1 януари 2017 г. радиото излъчва само класическа, фолклорна и джаз музика с изтекла 70-годишна давност, тъй като от "Музикаутор" поискаха над три пъти увеличение на тарифите за авторски права и отхвърлиха офертата за 20-процентно повишение на плащанията от БНР. Държавното радио бе подкрепено в спора в организацията от Съвета за електронни медии (СЕМ), от Министерството на културата и парламентарната комисия за медии и култура.

След призив да се подновят преговорите между двете страни, това стана на продължила час и половина среща в Съвета за електронни медии между обществената медия, сдружението за авторски права и Министерството на културата.

От СЕМ призоваха двете страни за диалогичност и отстъпчивост, за да бъде защитен интересът на обществото и на носителите на права.

Генералният директор на БНР Александър Велев заяви, че не иска да води разговор под натиск, като какъвто определи забраната на "Музикаутор", и ги призова да я оттеглят. Той добави, че от БНР са изпратили предложение за запазване на изплащането на права в размер на един процент от държавната субсидия на БНР, както досега и увеличение на процента от приходи от реклама от 4.5 на сто на десет процента.

Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров заяви, че тези десет процента са "плаваща сума" и настоя за договаряне на модел за стъпаловидно увеличение на тарифите до доближаване на тези в частните радиостанции, както е според европейските регламенти. От дружеството посочиха още, че до днешната ситуация се е стигнало, заради шестмесечна липса на комуникация от страна на БНР, а предложението за увеличение с 20 процента е дошло чак в края на декември.

На срещата присъстваха представители на Министерство на културата, АБРО, музиканти, сред които и Кирил Маричков, който е член на УС на "Музикаутор". Той също призова двете страни да направят стъпки за разбирателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?