БНР да издава вестник заедно с БТА, предлага Валери Тодоров

БНР да прави съвместно издание с БТА и БНТ, което да включва най-интересната информация, появила се в ефира на радиото, предложи кандидатът за генерален директор на радиото Валери Тодоров, бивш кореспондент на БНР и настоящ на БНТ в Москва. Според Тодоров, изданието може да бъде като притурка към вестник или да излиза самостоятелно.

Валери Тодоров, Георги Василски и Ясен Инджев представиха във вторник след обяд концепциите, с които участват в конкурса за нов генерален директор на БНР. В сряда пред СЕМ ще се явят Поля Станчева, Георги Папакочев и Александър Велев.

Обзорно-информационните предавания по БНР трябва да са с по-малко времетраене, но по-ударни, за сметка на други блокове, които могат да продължават от 3 до пет часа, смята Тодоров. Да се създаде собствен център да подготовка на кадри и единна информационна система, която да позволява равнопоставеност на редакциите на БНР в цялата страна, предлага още Валери Тодоров.

Той предлага уедряване на управлението в БНР, за да може да се облекчи оперативността.

Според него БНР трябва да направи свое проучване за покритието на сигнала в различни точки на страната. Не е нормално, ако пътуваш от София до Русе, сигналът да се губи минимум пет пъти, каза Тодоров, цитиран от БТА.

В конкурса той участва с препоръка на Борислав Геронтиев, който беше и.д. генерален директор на БНТ.

Трета програма - "Етноси", предлага Василски

БНР да има трета национална програма, която да се казва "Етноси" и да излъчва на ромски, иврит, арменски, турски и гръцки език. Това предложи кандидатът за генерален директор на БНР Георги Василски на публичното представяне на своята концепция. Според Василски "Етноси" трябва да се прави не от специално назначени за това щатни служители, а от наличния в радиото ресурс от хора. Програма "Хоризонт" трябва да остане най-демократичния форум за обмяна на мнения, каза Василски. "Хоризонт" е наложена марка и ще бъде глупаво да се налага нещо ново, коментира той.

Василски не смята, че програма "Христо Ботев" трябва да претърпи промени, а да стане по-отворена към творчески звена извън радиото, които да подготвят свои предавания. В конкурса за генерален директор на БНР Василски участва с пет препоръки - на Йордан Василев, на Румен Леонидов, на вестник "Ние жените", на председателя на творческия фонд на Съюза на българските писатели Петко Братинов и на председателя на СЖБ "Подкрепа" Антон Митов.

Ясен Инджев иска нови хора в управлението на БНР

БНР да има две нови регионални радиостанции, предложи кандидатът за генерален директор Ясен Инджев. Той каза, че те могат да бъдат определени след честотно планиране, но като пример посочи Плевен /или Велико Търново/ и Видин.

Инджев предлага да се създаде структура, собственост и под прякото ръководство на БНР, която да се занимава с рекламите, продуценството, импресарската и издателска дейност на радиото. Според Инджев в БНР трябва да се направи преструктуриране на стопанската дейност, което не означавало съкращения на персонала. Въпросното преструктуриране ще се прави от специализирани фирми, а не от генералния директор, добави той.

На възлови места в БНР трябва да дойдат нови хора, каза Инджев - сред тях можело да са част от кандидатите в конкурса за генерален директор. По думите на Инджев в момента "Христо Ботев" преповтаря програма "Хоризонт" в не най-добрия ѝ вариант. В конкурса Инджев участва с препоръки на бившия премиер Димитър Попов, както и на бившия му работодател - председателя на Националния статистически институт Александър Хаджийски.

Споделяне

Още от България