БНР и "Музикаутор" най-сетне уредиха отношенията си

БНР и "Музикаутор" най-сетне уредиха отношенията си

Шест месеца след избухналия скандал със неуредените авторски права на излъчваната в ефира на Българското национално радио, проблемът е решен и двете спорещи страни са подписали договор за използването на творбите на представляваните от "Музикаутор" музиканти във всички 123 програми на държавното радио.

Заради спор с колко да се повишат плащаните от радиото авторски права, договорът между двете страни не бе продължен и точно преди Нова година БНР спря да излъчва съвременна музика. След известно време обаче част от авторите предоставиха безвъзмездно правата за ползването на песните им и радиото възобнови пускането на всякаква музика, макар да не бе уредило финансовите си отношения с "Музикаутор".

Договорът за ползване на авторска музика обаче е бил подписан във вторник и в него се предвижда  поетапно увеличаване на авторските възнаграждения, каквото бе предложението на Музикаутор от началото на преговорите преди година.

Вместо за пет години, обаче, възнагражденията ще се увеличават за три – до изтичането на мандата на настоящото ръководство на БНР. Според "Музикаутор" новият контракт отчита значителното увеличение на ползваната от националното радио музика. Следващата стъпка, съгласно закона, е споразумението да бъде процедурно одобрено от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, която е представителната организация на радио сектора.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?