БНР излиза на протест срещу закриването на "Радио България"

БНР излиза на протест срещу закриването на "Радио България"

Българското национално радио (БНР) излиза на протест във вторник, в 12:30 часа, срещу плановете на ръководството на националното радио да закрие "Радио България".

То има 81-годишна история и е единственото, което представя страната ни пред света на 9 чужди езика, както и на български език, за българските общности по света, се казва в съобщение на редколегията на "Радио България".

Според тях некомпетентното управление на БНР през последното десетилетие е довело до преустановяване излъчването на къси вълни през 2012 г. на програмите на английски, немски, руски, френски, испански, сръбски, гръцки, албански, турски, арабски и български.

След този незаконен акт аудио съдържанието на "Радио България" продължи да се разпространява единствено и само чрез интернет, с изключение на запазения ефир на средни вълни и УКВ на турски език.

От 1 юни 2017 г. по предложение на генералния директор Александър Велев и решение на Управителния съвет на БНР това аудио съдържание също е преустановено.

Предстои "реорганизация" на "Радио България", според която, освен ефира на турски език, на портала на БНР ще има версии само на английски и руски език, без създаването на автономно, насочено специално към чужденци съдържание, се казва в съобщението на "Радио България".

Според тях по този начин ще бъде унищожена възможността България да бъде представена пред света на немски, френски, испански, сръбски, гръцки и албански, както и със специфично съдържание за българската диаспора.

Арабската редакция на радиото беше закрита окончателно в края на 2016 г. Тече последователна ликвидация на структури, работещи за националния интерес на България.

В контекста на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз държавата губи единствения си официоз на няколко езика пред света.

Смятаме, че развитието на "Радио България" и мястото на тази структура в системата на БНР трябва да бъдат обсъдени задълбочено и публично, с участието на широк кръг институции и експерти, преди да се пристъпва към каквито и да е действия, е посочено в позицията на редколегията на програмата.

Тя настоява ръководството на БНР да даде убедителни и аргументирани отговори на няколко въпроса. Единият е какви проучвания, анализи и разчети са довели Управителния съвет на БНР до идеята да ликвидира "Радио България". Другият е каква е икономическата обосновка на решението да бъдат закрити повечето езикови редакции.

Недоволните питат още и как БНР ще изпълнява в бъдеще чл. 49 (1) от Закона за радиото и телевизията, който гласи: "Българското национално радио и Българската национална телевизия създават национални и регионални програми; предавания за чужбина, включително за българите зад граница; предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език."

Споделяне

Още от Бизнес