БНР остава без съвременна музика заради авторски права

БНР остава без съвременна музика заради авторски права

Българското национално радио няма да излъчва съвременна музика, тъй като Сдружението за колективно управление на авторските права на композитори и на автори на литературни произведения, свързани с музика "Музикаутор" е прекратило договора си с обществената медия и е забранило в ефира ѝ да звучи музика, чиито права се държат от него.

От радиото обясниха, че от шест месеца де опитват да се разберат с организацията за цената, която да се плаща за притежаваните от нея авторски права. От БНР обаче не могат да си позволят исканото от "Музикаутор" трикратно повишаване на тарифите., тъй като то е непосилно за бюджета на радиото и според него не отговаря на икономическите реалности.

"Парите, отпуснати на радиото от държавния бюджет, са непроменени, което означава, че ако приемем искането на "Музикаутор“,  ние трябва да пренасочим средства,  като например да закрием една от регионалните ни програми, което би нарушило интересите на обществото и би накърнило обществената мисия на радиото", заяви директорът на медията Алексаднър Велев.

Радиото било склонна да приееме повишаване на заплащането на авторския труд на членовете на "Музикаутор" с 20 процента, но това било отхвърлено.

"До уреждането на взаимоотношенията ни с "Музикаутор”, в нашите програми ще звучат единствено изпълнения, чийто права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор", допълва Велев.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?