Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БНР първо свали Силвия Великова от ефир, а после я върна

22 коментара
БНР първо свали Силвия Великова от ефир, а после я върна

Дългогодишният водещ в БНР Силвия Великова беше възстановена като съдебен репортер и беше върната в ефир, стана ясно късно в четвъртък. Това стана същия ден, в който ръководството на радиото я свали от ефир и ѝ отне ресора, за който отговаря от години.

След като се разбра за свалянето на Великова, в ефира на БНР няколко пъти прозвуча известната песен на "Бийтълс" Let it be, която е символ на протестите в БНР още от 90-те години на миналия век. Всички водещи в радиото са отказали да заемат мястото на Великова в сутрешния блок. Късно вечерта в четвъртък БНР съобщи, че за първи път в историята "Хоризонт" спира излъчването си от 6 до 11 ч. - времето, в което е сутрешния блок, воден от Великова.

В защита на Великова над 100 души, работещи в БНР, излязоха с декларация, в която настояха тя да бъде върната. Великова бе подкрепена и от Асоциацията на европейските журналисти-България. Междувременно журналисти от други медии започнаха да организират протест.

Така само няколко часа, след като я свалиха от ефир, ръководството на радиото и онези, които му нареждат какво да прави, са решили да да дадат "заден ход". Великова ще води отново предаването "Преди всички" от другата седмица. В съдебния ресор пък ще има и втори човек, който щял да "осигурява плурализма" при отразяването на правосъдието.

"Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми,че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!!. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок. Впечатлена съм от подкрепата, която получих и съм убедена, че тя е подкрепа за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, защото през годините десетки журналисти са отстоявали това на всяка цена. Развръзката изглежда успех, но за съжаление - дори и в личен план, не е повод за ликуване", написа Великова в профила си във Фейсбук.

Предисторията 

Формално решението за свалянето на Великова беше взето в четвъртък от назначения същия ден за и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев. Той е поел временно ръководството на програма "Хоризонт", след като в четвъртък дългогодишният шеф на програмата Ивайло Савов е бил пенсиониран с решение на Управителния съвет на радиото.

Великова се върнала от почивка в началото на тази седмица и почти веднага ѝ казали, че "трябва да се скрие от ефир до избора на Гешев", научи Mediapool. Тя отказала и около обяд в четвъртък ѝ било съобщено, че я свалят от ефир и ѝ отнемат ресора.

Било ѝ предложено да я командироват в Стара Загора, където да обучава кореспонденти, защото е "много добър професионалист", но тя не се съгласила.

Новоназначеният директор на БНР Светослав Костов пък обяснявал, че "или я свалят, или ще съсипят радиото и лично него ще го сготвят", разказаха хора от радиото пред Mediapool.

Версията на ръководството

Костов не отговори на обажданията на Mediapool. Пред "Свободна Европа" обаче той обяснил, че причината за свалянето на Великова била единствено в длъжностната ѝ характеристика.

"По длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт" на БНР и тя ще продължи да изпълнява функциите си на старши редактор. Няма длъжностна характеристика на водеща или репортер. Тя има длъжностна характеристика на старши редактор", каза той.

Попитан дали към решението нямат отношение и критичните въпроси, които Великова задава на представители на прокуратурата, той отговори:

"Тя не е твърде критична към прокуратурата в последните два-три месеца, тя е твърде критична към прокуратурата последните 15 години, нали така? Значи, ако е имало някакъв натиск, той би могъл да бъде упражнен през всичките тези 15 години".

По думите на Костов приоритет на новия временен директор на "Хоризонт" е да "да бъде изчистен профилът" на програмата.

АЕЖ: Извършва се преврат, но срещу професионализма в журналистиката

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) излезе с позиция в подкрепа на Великова. Те настояват незабавно да ѝ бъде върнат ресора и да се дадат гаранции, че няма да допуснат външна намеса от страна на прокуратурата или на изпълнителната власт в редакционната политика на радиото.

"Изкупуването на медии от политически и бизнес кръгове, назначаване на ръководни длъжности на хора, които нямат нищо общо с журналистическата професия, опитомяването на обществените медии, компроматната война през сайтове бухалки и все по-голямото смълчаване на журналистическата гилдия – всичко това говори, че един от стълбовете на демокрацията – институцията на правото да бъдеш информиран, е тежко увредена", пише в позицията.

Според АЕЖ станалото с Великова в БНР е пореден случай на заглушаването на критичните гласове като част от пълзящата подмяна, която се извършва в българската медийна среда. Подчертават, че решението за отстраняването ѝ е изненадващо и идва малко преди да бъде избран следващият нов главен прокурор.

"Отстранена ли е Силвия Великова заради обективното отразяване на темата правосъдие и отказа ѝ да се включи в хвалебствения хор спрямо единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев?", питат от асоциацията и добавят, че и те е са се опитали да свжат с генералния директор на БНР, но той не вдигнал на мобилния си телефон.

Добавят, че отстраняването на Великова влиза по печален начив в контекста на случващото се в последните дни:

"Във вторник редица медии, като по команда, разпространиха почти безкритично сигнал от лицето Йордан Бонев, който твърдеше, че попаднал на онлайн разговор за организиран държавен преврат. Като журналисти знаем, че всеки ден в редакциите се получават десетки, а понякога и стотици небивалици и конспиративни теории, а медиите дават гласност на сигнали от зрители, читатели или слушатели едва след проверка на достоверността им. В този случай това не бе направено и въпреки че подателят има съмнително минало и репутация и сам е твърдял, че е участвал в мними заговори срещу правителството (това на Орешарски), организирани от опозицията (по онова време настоящия премиер Бойко Борисов), сигналът се превърна във водеща новина за определен кръг медии и сайтове – т.нар. агенция “Пик”, Нова телевизия, присъдружният ѝ сайт Дарик нюз, Монитор, Канал 3, вестник Труд, Българска национална телевизия и други. Координираното отразяване на сигнал, почиващ на чат от потенциално фалшиви профили и подаден от вече компрометиран подател, го превърна в част от дневния ред на държавата".

От АЕЖ подчертават, че на този фон прави впечатление професионалното отразяване на темата от Великова.  

111-то място по свобода на словото

Решението на ръководството на БНР Великова да "замлъкне" става в деня, в който председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов разкритикува Българската национална телевизия (БНТ), че не се били отразявани постижения на министри, а вместо това те са били "оплювани". Това не е първият случай, в който той си позволява да говори така по адрес на обществената медия. През лятото на 2016 година Вежди Рашидов, тогава министър на културата, посъветва водещия на БНТ Георги Ангелов да не критикува толкова често държавата, напомняйки му, че е на "държавна ясла"

Свалянето на Великова не е и първият подобен случай от последните дни, обяснен с "несъответсвие". В началото на септември се разбра, че дългогодишният спортен журналист на БНТ Камен Алипиев-Кедъра може да бъде уволнен. Обяснението на ръководството на обществената медия е, че Алипиев нямал диплома за висше образование, а такава се изисквала, за да е част от дирекция "Спорт". Липсата на диплома години наред не е пречила на Алипиев да си изпълнява задълженията, но изведнъж се оказва проблем.

Междувременно след отстраняването на емблематични разследващи журналисти от "Нова тв", собствениците ѝ Кирил и Георги Домусчиеви продължават чистката.

В края на мината седмица се разбра, че Нова тв е започнала да спира достъпа на регионални журналисти на "Дарик нюз" до системата за публикуване на новини в "Дарикнюз". Въпросният сайт бе създаден от "Дарик радио", но преди години основната част от него беше продадена на Нова тв. Оттогава на практика в медията има двама собственици – Радосвет Радев и Нова тв.

През май за директор на "Новини и актуални предавания" в "Нова тв" бе назначена Миляна Велева, която дотогава заемаше същия пост в телевизия "Канал 3," свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Оттогава в "Нова тв" се прехвърлят все повече кадри на "Канал 3".

Почти веднага след появата на Велева в Нова тв от телевизията си тръгна Виктория Бехар, мениджър на новините, след като на планьорка попитала Велева за връзката ѝ с Пеевски.

После бе уволнен главният редактор на спортния сайт "Гонг" Николай Александров. Популярният сайт е част от медийната група "Нетинфо", която е част от портфолиото на "Нова броудкастинг". Най-вероятната причина за уволнението на Александров бе, че е известен привърженик на ЦСКА, а Кирил Домусчиев е собственик на "Лудогорец". В знак на съпричастност с Александров напусна целият екип на "Гонг".

След това бе освободен директорът и съдружник в новинарската онлайн група "Нетинфо" (част от групата на Нова тв) Христо Христов, който обяви публично, че собствениците оказват натиск върху журналистите.

Доброволната "чистка" продължи с разследващите журналистки Генка Шикерова и Миролюба Бенатова. Малко след отстраняването им в телевизията се върна Васил Иванов, който изкара известно време в Канал 3. Преди ден се разбра, че започва ново предаване за "задълбочена публицистика и силни журналистически разследвания", което ще се казва „Неделята на NOVA“. Водеща ще е друго лице на "Канал 3" - Мая Костадинова, а в екипа на публицистичното предаване са и Тина Ивайлова и Мариян Станков – Мон Дьо.

След като "Нова Броудкастинг груп" бе придобита от Домусичеви, от медията си тръгнаха и Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. bgp
  #22

  Тази сутрин по Нова ТВ Николаев и Радева от 8,20 до 8,32 се възмущаваха на 1 брой продадена мътна бира на клиент ! Голямо разпитване.... , ахкане и охкане падна .... толкова дълго време !(Иначе по важните теми все не стига времето!) А в същото време , националното радио е спряло ..... и нито дума възмущение , съпричастност или позиция някаква !

 2. т€еритория на Мики Маус
  #21

  http://player.bnr.bg/

 3. Мазен Кумунис
  #20

  Кой има по-голямо основание? Единият е избран на законни избори и има още две г. да е на поста си втората е назначена от работодателя си и може да бъде сменена от този работодател? Венсеремос! ;)

 4. Nely
  #19

  Генерален директор на обществена медия, който не вдига телефона си? То да не е да не вдига телефона на жена си, тук си има норми и обяснителност.

 5. Мазен Кумунис
  #18

  Че каква е разликата? Вие искате да свалите Боко Тиквов, те искат да свалят С. Великова. И двамата са неудобни. Венсеремос! ;)

 6. Дядо ми Петър
  #17

  Не навлизаме, а ВЕЧЕ СМЕ В ПЕРИОД НА МРАКОБЕСИЕ! Докога ще си траем бе, братя?

 7. sandpiper5
  #16

  “...няколко пъти прозвуча известната песен на “Бийтълс” Let it be,...” “Бийтълс”...”The Beatles”; “The Rolling Stones”; “The Yardbirds”; “The Spencer Davis Group”...

 8. ефрейтора
  #15
  Отговор на коментар #14

  Ако наистина е така , много жалко...Националното радио е станало Първо частно радио...

 9. Коментарът е изтрит в 08:47 на 2 октомври 2023 от автора.
  #14
 10. ефрейтора
  #13
  Отговор на коментар #12

  Мутро- милиционерите убиха държавата и на Орешарски и на Пеевски ...Когато има повод и се налага , ще убият и твоя Йеремиев плач...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.