БНР се похвали с повече слушатели, "Музикаутор": Къде са им пропуснатите ползи?

Генералният директор на БНР Александър Велев отчете в понеделник, че радиото бележи ръст на радиоаудиторията от 20%, спрямо последното тримесечие на миналата година, въпреки спора с “Музикаутор“. Това стана причина сдружението за колективно управление на авторските права “Музикаутор“ да поиска БНР да оттегли иска за пропуснати ползи срещу организацията. “Подобряването на рейтинга на БНР оставя без основание заведения иск срещу “Музикаутор“, в който се твърди обратното – че има отлив на аудитория“, заявиха от сдружението. “Това не е първият случай, при който ръководството на БНР опитва да изкриви истината, твърдейки взаимоизключващи се тези“, посочват от сдружението и припомнят твърдение на БНР, че има правата да излъчва музика от песенния конкурс “Евровизия“, което се оказало невярно.

Поводът за спора между двете страни е искането от страна на "Музикаутор" за тройно увеличаване на цената за излъчване на съвременна музика по БНР от 1 януари 2017 г. От обществената медия оспорват исканото увеличение, заради което от 1 януари радиото излъчва само класическа, фолклорна и джаз музика с изтекла 70-годишна давност.

Същевременно служебният министър на културата Рашко Младенов съобщи в понеделник пред БНР, че няма да взема страна в преговорите между радиото и "Музикаутор" и изчаква двете страни да се споразумеят до ден два. Среща по въпроса се очаква да се състои във вторник в Министерството на културата.

Дотогава министерството отлага подписването на тарифата за авторски права, договорена между сдружението за колективно управление на авторските права “Музикаутор“ и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, която БНР оспорва.

“На този етап се опитваме да отлагаме този подпис, защото чакаме да се стигне до някакво споразумение между двете страни, така че, да се надяваме, че след като се споразумеят те, тогава ще се подпише тази тарифа, и тя ще зависи от самото споразумение и може да бъде видоизменена“, каза Младенов.

Генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че от шест години не е променян бюджетът на БНР, а от “Музикаутор” искат трикратно увеличение на таксата. Велев заяви, че ще се търси възможност за решаване на проблема заедно с Министерство на културата, с което утре имат насрочена среща с представители на “Музикаутор”.

Ако Министерство на културата отхвърли тарифата, ще трябва “Музикаутор” да “седне на масата за преговори” заедно с АБРО. Велев беше категоричен, че субсидията за националното радио не е приход за радиото, нещо, което не се приема от “Музикаутор”.

Велев дори заяви, че е предлагал на компанията да им изплащат двойно повече от рекламните си приходи.

Иван Стойнев - юристът на БНР, заяви, че е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, като по жалбата е образувана проверка. Заведено е и гражданско дело в Европейския съюз, а делото е допуснато от Софийски градски съд за разглеждане и се очаква становището и на европейските юристи по казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?