БНР шефът се изкара герой – осуетил ново млъкване на ефира

Оказа се, че е спряна планирана от миналата година профилактика на четири предавателя

Светослав Костов, сн. БГНЕС

Генералният директор на БНР Светослав Костов забърка нова каша във вторник, след като опита да се изкара герой, предотвратил ново спиране на радиото. Опитът за затваряне на ефира обаче се оказа планирана още в края на 2018 г. профилактика на четири от предавателите, което би ограничило частично в някои райони предаванията на националното радио. Профилактиката, извършвана от частната компания НУРТС, собственост на "Виваком", била съгласувана с останалите радиооператори, но е възпрепятствана от Костов и сега има опасност от проблеми в ефира и трябва отново да се координира провеждането ѝ.

Опитът на Костов да  отвлече вниманието от свидетелствата на журналисти от националното радио за оказван върху него натиск да свали от ефир водещата Силвия Великова, както и от безпрецедентното петчасово спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември, става ден преди СЕМ да реши дали да го отстрани от поста.

Пред сайта "Дарикнюз", който е собственост на купената от братя Домусчиеви "Нова телевизия",  Костов с охота разказва за "нов опит за спиране на излъчването на БНР", който бил осуетен "своевременно от  ръководството на радиото".

По думите му е трябвало да бъдат спрени три програми на БНР ("Хоризонт","Христо Ботев" и радио "София")  и то за по-дълго – от 09:00 до 17:00 часа на 4 октомври.

Костов обяснява как от частната компания НУРТС уведомили БНР за профилактика, планирана за следващия ден. Писмото обаче едва ли не било умишлено изпратено на БНР в 16:30 часа – защото до 17:00 часа е оставало съвсем малко време за отговор.

От НУРТС обаче обясниха в свое изявление до медиите, че датите за задължителната годишна профилактика на отделните предаватели, чрез които се разпространяват програмите на БНР, са известни на БНР от 30.11.2018 г. Тогава радиото е получило окончателния график за профилактика през 2019 г. и не е направило възражения по него.

НУРТС: Профилактиката не спира ефира

От компанията, занимаваща се с ефирната ретранслация, обясняват, че профилактиката се прави чрез изключване на отделни предаватели при минимално засягане на интересите на крайните потребители. Последните могат да слушат/гледат програмата чрез други предаватели, които в голяма степен припокриват своя обхват.

Костов обаче вижда в действията на НУРТС "опит за спиране", сходен със замлъкването на програма "Хоризонт" на 13 септември. Това обаче далеч не е така. Тогава след проверки на прокуратурата и на КРС се разбра, че предавателите не са били спирани, а от радиото не е бил подаван сигнал към тях. По собствените му думи сега "осуетеното спиране" е щяло да бъде заради профилактика на предаватели.

Приемал го като "саботаж и провокация" и новият опит за спиране на сигнала никак не е случаен. Така Костов за пореден път се опитва да се изкара жертва и то преди решението на СЕМ дали да прекрати договора му заради скандала със спирането на радиото от 13 септември.

Нова тв като "Пик"

Информация за "опита за саботаж" излезе първо в проправителствения сайт "Пик". Там дори е снимано съобщението, което уж е трябвало да се чете в ефир.

Тя би трябвало да послужи като доказателство за думите на Костов, но всъщност е точно обратното. В размазания кадър  се чете, че не става дума за спиране на всички предаватели, а само на 4 - София 4, Карлово 4, София 5 и София 6. Подобна частична профилактика е практика и се извършва не само в БНР, но и в БНТ, като обществените медии трябва да съобщят предварително за спирането. Тя се извършва планово и практиката е никога да не се спират всички предаватели.

От договора между НУРТС и БНР се разбира, че частната компания е тази, която предлага кога в рамките на календарната година да се правят профилактики. Заложените за тази година са били съгласувани в края на 2018 г.

Станалото на 13 септември обаче е безпрецедентно – за няколко часа програма "Хоризонт" замлъкна в цялата страна, а не само част от предавателите.

Пред Mediapool журналисти от БНР обясниха, че съобщение за четене в ефир не са получавали. Но в радиото се разхождал човек, вероятно от техническия екип, който предупреждавал съобщението за спирането на предавателите да не се чете. От снимката се вижда, че въпросното съобщение е изготвено от отдел "Техническа координация" на БНР..

Споделяне

Още по темата

Още от Общество