БНР в стачна готовност, от ефира се лее “Let it be”

БНР в стачна готовност, от ефира се лее “Let it be”

Ден преди Съветът за електронни медии (СЕМ) да избере нов генерален директор на Българското национално радио (БНР), журналистите от програма “Хоризонт” дадоха символичен знак, че са в стачна готовност. Причина за това са упоритите твърдения, че наследникът на сегашния шеф Поля Станчева е предрешен и ще бъде удобен на властта и статуквото човек. 

В четвъртък в най-слушаното време на три пъти от ефира на държавната медия звуча песента “Let it be” - символ на протестите от 2001 г., когато регулаторът посочи Иван Бориславов за ръководител на БНР. Слушателите, а и вероятно членовете на регулатора, чуха хита на легендарните The Beatles в сутрешния блок на “Хоризонт”, след обедните новини и преди началото на вечерната новинарска емисия. Същата песен бе традиционен символ на протестите в БНТ в началото на 1990-те, а също така и по време на януарските събития, довели до свалянето на кабинета “Виденов”.

Във вторник, когато започна СЕМ започна изслушването на осемте кандидати, упорито се твърдеше, че главните претенденти за поста са Валери Тодоров и Чавдар Стефанов. Докато Стефанов, настоящият кореспондент на радиото в Москва, има подкрепата на редколегията, то за бившия пратеник на БНР и БНТ в руската столица Тодоров се смята, че бил олицетворение на статукво. Кандидатурата му е подкрепяна и от отиващата си Поля Станчева, и от синдиката в радиото, който е считан за казионен.

Твърди се, че членове на СЕМ чрез телефонни разговори с някои от журналистите опитвали да проучат има ли нагласи за протести от страна на колегите им, ако Тодоров бъде избран за генерален директор. Част от журналистите, които се опитват да отстояват независимостта на медията, въпреки пряката ѝ зависимост от властта чрез бюджетната субсидия и назначаването на директор от СЕМ, са притеснени за бъдещето на БНР.

Протестната готовност в БНР явно не е останала незабелязана, след като в четвъртък, след третото пускане на “Let it be”, Поля Станчева е извикала Петър Галев, директор на “Хоризонт” и Красимир Луканов, главен редактор на “Публицистични и актуални предавания”, и им казала, че ефирът на БНР не бива да се ползва за “лични” цели.

Галев и Луканов са сред кандидатите за директорския пост, подкрепени от редколегията на “Хоризонт”.

Станчева е издала заповед, в която предупреждава директорите на осемте програми на БНР да вземат всички необходими мерки ефирът на радиото “да не се използва за оказване на натиск върху общественото мнение и СЕМ при избора на генерален директор на БНР”.

Освен това Станчева е поискала списъка с имената на водещите на новини и предавания, както и темите и събеседниците в петъчния ден. Досега подобно нещо не се е случвало, твърдят журналисти от БНР.

Ходът на радиожурналистите с “Let it be” има големи шансове да успее, тъй като десет дни преди изборите правителството едва ли ще поеме риска да си отвори още един фронт, като допусне евентуални протести и в държавното радио.

Развръзката обаче не е ясна, след като в четвъртък стана известно, че СЕМ е решил да отложи гласуването за по-късен час. Според предварителната информация изборът за шеф на БНР трябваше да започне в 10 сутринта. Съмненията са, че така СЕМ се опитва да предотврати евентуални “ексцесии” като четене на протестни декларации в ефира на БНР в по-ранните часове на деня, ако журналистите в “Хоризонт” не се съгласят с новоизбрания директор. 

Споделяне

Още по темата

Още от България