Концепциите на Вяра Анкова и Валерий Тодоров:

БНТ между TEDx и предавания за бит, дом и фолклор

Депутатът Мартин Захариев с мълчаливо присъствие подкрепи “кандидата си”

БНТ между TEDx и предавания за бит, дом и фолклор

Изслушването в Съвета за електронни медии (СЕМ) на кандидатите за директор на БНТ започна в понеделник с досегашния шеф и претендент за втори мандат Вяра Анкова и Валерий Тодоров, който доскоро оглавяваше БНР. В надпреварата участват още четирима кандидати, но Анкова и Тодоров са считани за основни конкуренти, тъй като сегашният директор на БНТ има зад гърба си освен един успешен мандат, и подкрепата на почти всички журналисти и творчески екипи в телевизията, а Тодоров, според неофициални информации, е фаворит на новите управляващи.

Предположенията са, че с такава цел парламентарното мнозинство проведе спешно избор на член на СЕМ от парламентарната квота и миналата седмица изпрати в регулатора Иво Атанасов, дългогодишен депутат от левицата.

Акцент в изложението на Вяра Анкова бе, че обществената мисия на БНТ трябва да бъде предефинирана, за да остане адекватна на потребностите на обществото. Анкова предлага модернизация на БНТ, стъпваща на платформата на “четирите екрана – телевизор, компютър, таблет и мобилен телефон”, така че да интегрира "онлайн и офлайн" общностите.

Според вижданията на Валерий Тодоров, по-скоро БНТ трябва да "слезе" до "обикновения човек", а обществената ѝ мисия да бъде подчертана със засилване на “фолклорния елемент, ТВ-театъра и предавания за дома, бита и семейството”.

Освен, че събраха внушителна подписка и застанаха с имената си зад Вяра Анкова, много от знаковите водещи и журналисти дойдоха и на изслушването и в СЕМ.

Направи впечатление, за изслушването на Тодоров в залата влезе заместник-председателя на комисията по култура и медии в парламента и депутат от БСП Мартин Захариев. Той отсъства за представянето на Анкова, но се настани на видно място по време на презентацията на Тодоров.

Според неофициални коментари от членове на СЕМ пред Mediapool за първи път се случва народен представител да присъства на конкурса за шеф на БНТ.

На репортерски въпрос дали чувства политическа протекция с присъствието на депутат в залата, Тодоров заяви, че е независим и, че има доказателства за това – напускал е Хоризонт заради опит за политически натиск. Захариев от своя страна напусна минути преди края на изслушването на бившия шеф на радиото.

Допълнителни канали, интернет, сериали, ТВ-омбудсман и блогове на журналисти

Съществува един основен въпрос днес пред всички телевизии - как да произвеждаме повече с по-малко средства. Представих ви мерките, но за мен отговорът е един - само със сърце и отдаденост. Затова благодаря на всички колеги, които показаха каква е силата на Българската национална телевизия. А тя е в екипа ѝ, в хората, които вярват, че каузата не се изчислява в часове работно време, че каузата е да бъдем честни към зрителя, да търсим истината, да можем да се променяме, да не робуваме на лични интереси и да пазим името на БНТ. Дължим го на зрителя", заяви Вяра Анкова.

В нейната концепция бе силно застъпено профилирането на различни канали на обществената телевизия. По думите ѝ е необходимо развитието на БНТ2 като информационен новинарски канал, с регионални предавания и формати като TEDx, “заради основния ангажимент – да създадем гражданско общество”, обясни Анкова.

Тя предвижда и приоритетно създаване на канал за култура, като се ползва фондът на БНТ. Другата идея е за канал БНТ+ с младежка насоченост, както и спортен канал на телевизията. По думите на Анкова, обаче БНТ2 и каналът за култура ще бъдат приоритетни, а развитието им няма да налага увеличаване на щата.

Според концепцията на Анкова цялото съдържание на БНТ ще се качва в интернет и ще се търси обратна връзка със зрителите. За целта се предвижда и създаването на нов пост - телевизионен омбудсман, който ще търси мненията, препоръките и оплакванията на аудиторията.

Анкова предвижда също въвеждане на електронното управление, създаване на програмен център, който ще обедини всички дирекции, както и втори център, който ще отговаря за технологичните подходи и мултимедийно съдържание.

По думите на Анкова визията на БНТ ще бъде обновена, а за допълнителни средства медиата ще разчита на средства от ЕС и повече продуктово позициониране. Тези мерки се налагат заради свития бюджет на обществената телевизия.

Производството на сериали е основният начин в борбата за рейтинг. “Телевизията е новото кино”, заяви Анкова.

Поради съществуващите “големи различния между офлайн и онлайн общности в България”, БНТ има знаков ангажимент да ги интегрира, посочи още Анкова. По думите ѝ телевизията трябва да се развива като медиа на четирите екрана – телевизор, компютър, таблет и телефон.

Именно по тази причина журналистите в БНТ възнамеряват скоро да създадат собствени блогове, за да изразяват позициите си и в мрежата.

Фолклор, ТВ-театър, предадения за бит, дом и семейство

Бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров, чиято презентация се радваше на вниманието на депутат от левицата, обяви, че в програмната схема на БНТ трябва да се наблегне още на фолклорни предавания, такива за бита, дома и семейството. Според него трябва да се възроди и телевизионният театър, който е бил основно развлечение 70-те години на миналия век.

“Изключително важно е и една от целите на тази концепция е да гарантира независимост от политическите и икономическите влияния, да осигури свободата на словото, обективност, плурализъм, програмно и тематично разнообразие”, каза Тодоров.

“Колкото до зависимостите, трябва да подчертая думата "равноотдалеченост", т.е. медията трябва да бъде опазена от пристрастия, лични или общи, като политика на медията. Също така тези промени трябва да осигурят тенденция към промяна на рейтинговите позиции и доверието към медията, като разширят програмните, техническите и технологичните възможности", заяви още той.

Според Тодоров лисват “достатъчно подготвени кадри”, които да правят анализи и коментари. Той също така се обяви за разнообразяване на форматите на БНТ1 и БНТ2, но пък веднага след това предложи обединяване на сутрешните блокове на двата канала, за да се ползва по-голям ресурс.

Концепцията на Тодоров разкритикува БНТ, че залагала твърде много на експертните гледни точки, които били далеч от вижданията на обикновения човек. Впоследствие той се коригира и обясни, че експертността не бива да бъде изключвана, а да се показва повече и от другите изказвания.

Тодоров смята, че сайтът на телевизията трябва да се ребрандира и да се търси връзка със зрителя, особено с тези в малките градове. Затова трябвало БНТ2 да наблегне на регионалните продукции.

Филмите и сериалите, по думите на кандидата, трябва да бъдат “актуализирани и по-близки до зрителите”, телевизията трябва да произведе “програми за средношколци”.

Бившият шеф на радиото отговори на въпрос на Анюта Асенова (СЕМ) за констатациите на Сметната палата, че в радиото са се избирали фирми без обществени поръчки в случаите, в които това е било необходимо. “Да разбираме ли, че ще пренесете този модел на управление и в телевизията?, попита Асенова. Тодоров обаче бе категоричен, че съдът е отхвърлил тези констатации, а БНР по неговото време се е управлявало законосъобразно.

Протестите и идеите за обединение на БНТ и БНР в Български медиен холдинг

Освен концепциите си за телевизията, двамата кандидати отговаряха и на редица въпроси от членове на СЕМ, граждани и журналисти.

Двамата се оказаха на противоположни мнения относно идеята за създаване на Български медиен холдинг между БНТ и БНР. Според Вяра Анкова подобно сливане в момента е ненавременно. “Необходими са анализи. Никой не знае какво се цели с едно такова сливане и до какво ще доведе. Не се е чул до момента функционален анализ. Намирам като цяло създаването на български медиен холдинг за ненавременно”, коментира Анкова.

Валерий Тодоров пък се застъпи за идеята, въпреки, че като шеф на БНР бе неин противник. “Какво наложи промяната в мнението ви”, попита го шефът на СЕМ Георги Лозанов. Тодоров отвърна, че не е изменил позицията си, тъй като смята, че дори да има обединение между обществените радио и телевизия, бюджетите им трябва да останат отделни.

Анкова и Тодоров демонстрираха едно мнение за отразяването на протестите. Според директора на БНТ демонстрациите срещу правителството са отразявани обективно, без превес на определени гледни точки. Същото каза и Валерий Тодоров.

Председателят на СЕМ направи две уточнения

В началото на заседанието председателят на съвета Георги Лозанов направи две уточнения във връзка с медийни публикации срещу Вяра Анкова. По повод твърденията за нейно участие в търговско дружество, Лозанов каза, че има безспорни доказателства, че тя го е напуснала.

Лозанов опроверга и писанията, че той и Вяра Анкова били заедно на остров Тасос. "Клетвено да кажа - никога не съм била с госпожа Анкова на остров Тасос или по други острови и това е долна лъжа. Преди години казах, че няма да съдя журналисти, защото преподавам на много журналисти, затова реших да казвам публично каква е реалността", заяви още председателят на СЕМ.

Съветът трябва да избере на 26 юли следващия директор на БНТ. Във вторник ще се проведе изслушването на Константин Каменаров и Радослав Главчев, а в сряда са последните двама кандидати - Оли Груева и Красимир Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България