БНТ може и да се оттегли от Евровизия 2009

БНТ може и да се оттегли от Евровизия 2009

Българската национална телевизия може в краен случай и да се оттегли от тазгодишното участие в конкурса Евровизия, съобщи държавният оператор във вторник. По-рано през деня пред сградата на “Сан Стефано“ 9 се събраха гневни поддръжници на Поли Генова, останала втора в класирането за песен, която да представи страната ни в Москва. Те протестираха срещу избора на песента "Illusion" в изпълнение на Красимир Аврамов, която на финала на конкурса за България събра над 55 на сто от гласуванията по телефона, докато всички останали участници си разпределиха между 2 и 8 процента. Генова получи подкрепата на близо 12 на сто от участниците във вота.

Изборът на фалцетното изпълнение на Аврамов предизвика недоволство по форумите и породи съмнения за манипулация на гласуването, както и призиви доброволно да се оттегли от участие.

От БНТ обаче твърдят, че конкурсът е проведен професионално като посочват, че песента на т. нар Човека глас е събрала 19 553 гласа в предаването на 21 февруари. не се посочва обаче колко общо са пратили SMS-и, като в същото време продуцентът на Поли Генова заяви, че неговото кратко съобщение не е било прието. Същото станало и с много от феновете на певицата.

В съобщението на БНТ пише, че “изборът на песента предизвика вълна от негодувание сред музикалната гилдия заради нестабилността на изпълнението и се появиха и крайно негативни мнения, определящи изпълнителя като "пълен непрофесионалист".

От телевизията допълват, че “в момента се стремим да проверим докрай качествата на изпълнителите на песента и да внесем в нея допустимите корекции, с които да я направим конкурентноспособна на другите песни от европейския конкурс и с шансове за максимален успех.

Ако това обаче не се отдадяло на оператора, авторите и изпълнителят ѝ щели да бъдат призовани да се откажат от участие в конкурса. При отказ можело и да се стигне до отказ от българското участие в Москва. Ако обаче се стигнело до там на телевизията ще бъдат наложени финансови санкции и условия за последващо участие, допълват от медията.

Освен това БНТ покани всички, които се вълнуват от създадената ситуация, да заповядат в предаването "Бъди звезда" в четвъртък, 26 февруари, в студиото в зала 2 в НДК от 20.30 ч. Там те ще могат да изкажат своето мнение по темата "Изборът ни за Евровизия 2009".

В токшоуто ще бъдат поканени фирмата преброител, опонентите на песента, нейните привърженици, членове на журито от полуфинала, представители от предишни конкурси и самият Красимир Аврамов, който да изпълни песента си отново, за да докаже вокалните си възможности.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?