БНТ не е платила 13 млн.лв. данъци на държавата

Акт за 13 млн.лв. неплатени данъци и лихви от БНТ на държавата получи тази сутрин генералният директор на телевизията Кирил Гоцев. Според източници от БНТ, ревизията е обхванала периода от началото на 2001 г. до края на 2002 година. Като шеф на БНТ, Гоцев има право да обжалва акта пред регионалната данъчна дирекция. Ако там потвърдят констатациите на данъчните ревизори, според Данъчния процесуален кодекс Гоцев може да обжалва и в съда.

Според същите източници, става дума главно за неплатени корпоративни данъци и ДДС по сделки и от 2001, и от 2002 година. Част от неплатения данък печалба е по сключвани сделки от бившия директор на БНТ Лиляна Попова в началото на 2001 г., но дължим от медията по време на управлението ѝ от Кирил Гоцев, тъй като корпоративният данък се плаща до март следващата година. Само от времето на Гоцев бил неплатеният ДДС, чийто размер надхвърлял 3 млн.лв.

Пак според източниците, за наличието на акта се е знаело от няколко дни. Самият Гоцев се опитал да предотврати връчването му, като пробвал да убеди управляващите да накарат данъчните да променят констатациите си.

По съвпадение, днес преди обед шефът на телевизията представи пред СЕМ отчета на БНТ за миналата година. Новината за връчването на ревизионния акт вече се бе разнесла и Ана Хаджиева от регулаторния орган попита шефа на телевизията как ще го коментира. Гоцев отговори, че не е получил документа и не знае за неговото съществуване, както и че ще провери дали е постъпвал в телевизията.

От конкретен отговор той се измъкна и след края на заседанието, когато медийните репортери директно го попитаха какво пише в акта. Не знам, сега ще звънна на Николай Попов /бел.ред. - главният данъчен директор/, питайте в главната данъчна дирекция, отговаряше на всички въпроси Гоцев. И на него, както и на Бойка Буйнозова от Управителния съвет на БНТ обаче им личеше, че изобщо не са доволни от факта, че се е разчуло за ревизионния акт.

От Главна данъчна дирекция, както и от финансовото министерство изобщо отказаха да коментират, позовавайки се на забраната за разгласяване на подобни данни, записана в Данъчно процесуалния кодекс,

Освен от данъчните, БНТ е проверена и от финансови ревизори. Още преди няколко месеца депутатите от медийната комисия сезираха Агенция държавен вътрешен финансов контрол, която направи проверка на договора за доставка на софтуер за дирекция "Маркетинг и реклама" от фирма "А Де Ем". Според източници от телевизията, тази проверка е приключила с акт на 27 февруари т.г., който обаче напълно оневинява генералният директор Кирил Гоцев.

Според отчета на БНТ за миналата година, представен от Гоцев днес пред СЕМ, телевизията е приключила 2002 г. с остатък 4,6 млн.лв., а в началото на 2002 г. е разполагала с остатък от 2 млн.лева. Миналата година медията е получила 40 млн.лв. държавна субсидия, приходите от реклама са около 15-16 млн.лева. Не очакваме тези параметри да се променят съществено през 2003 г., каза пред медийните регулатори членът на УС на БНТ Бойка Бойнузова.

Не успях да изпълня планираните приходи от реклама, каза пред СЕМ Кирил Гоцев и заедно с хората си се оправда с bTV, която била изместила трайно от рекламния пазар БНТ. Според Гоцев, единственият начин за по-добро финансиране на държавната телевизия е да се оптимизират съществуващите източници - тоест бюджетните субсидии и рекламите. Той определи като неефективни таксите, които проектозаконът за радио и телевизия предвижда да се събират.

В отговор на въпрос Гоцев заяви още, че е направен списък с предавания на БНТ, които не са защитени като запазени марки, за да не могат да се ползват от други медии. Иван Такев от Управителния съвет допълни, че в момента се водят преговори с външен продуцент за регистрация на "Мелодия на годината" като търговска марка.

Такев съобщи още, че са спрени съкращенията в телевизията, за да не бъдат механични, а да се съобразят с изискванията на професионалната дейност. Генералният директор Гоцев обясни, че се правят "снимки" на всяко работно място, за да се уточни каква дейност се извършва и колко хора са необходими за нея. Подготвяли се и методики за атестация на работещите в БНТ. Като постижение Гоцев определи намаляването на броя на извънщатно заетите хора в БНТ.

Пред СЕМ Гоцев заяви, че през миналата година БНТ е била лидер на общественото доверие, както и че е била приемана еднакво от всички политически сили.

На въпрос на Георги Лозанов дали Гоцев спазва записаното в програмата му да не се намесва в работата на дирекция "Информация" в БНТ, генералният директор отговори утвърдително и като аргумент посочи, че след като БНТ се приемала еднакво от всички партии, значи не се е "оцветила".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?