БНТ отхвърля Владков за шеф и иска оставка на СЕМ

Общото събрание на пълномощниците в БНТ обяви, че не приема проф. Емил Владков за генерален директор и иска оставката на СЕМ, който го избра на поста.

Оставката на членовете на СЕМ и на Владков бе поискана още в понеделник от новинарите в БНТ заради натиска за уволнения и обвиненията към репортерите, че прокарвали политически и икономически интереси. Срещу избора му се обявиха и трите синдиката в националната телевизия - на КНСБ и на "Подкерпа", както и синдикат "Техника".

Днес 22-ма от 35 участвали в събранието пълномощници подкрепиха декларацията срещу избора на Владков

В декларация до президента, парламента, Министерски съвет, председателите на парламентарни групи и до всички медии, пълномощниците настояват за спешни срещи с всички компетентни институции, за да мотивират становището си и за бързи действия, които да спомогнат за решаването на "инспирираната от СЕМ криза в националната медиа".

Координаторът на СБЖ в БНТ Венка Ризова обясни, че още в четвъртък ще бъдат поискани срещи с президента, с представители на ръководството на парламента и на парламентарно представените политически партии.

Ние сме далеч от идеята да предприемем незаконни действия, каза Ризова. Тя добави, че към ръководството на БНТ ще бъдат отправени социални искания, които, ако не бъдат изпълнени в седемдневен срок, ще бъдат предприети протестни действия. Ризова уточни, че този срок няма да започне да тече от утре, но според нея при неизпълнение на тези искания ще има законови основания за протест. Става въпрос за синдикални искания, за да може да бъде евентуалната стачка легитимна, каза Ризова.

В понеделник, когато общото събрание не стигна до решение, в БНТ се появи правителственият говорител Димитър Цонев, който обяви, че няма да е добре за телевизията да се стигне до стачка.

В понеделник Владков не успя да убеди журналистите, че няма да има съкращения и не даде обяснение защо обвинява новинарите в прокарване на политически и икономически интереси. Според коментари в медиите самият Владков е назначен по волята на рекламния бос Красимир Гергов, който бе в конфликт с уволнения Кирил Гоцев заради договора с руската компания "Видео Интернешънъл".

Още от България