БНТ получава 7.6 млн. лв. за отразяване на европредседателството

БНТ получава 7.6 млн. лв. за отразяване на европредседателството

Българската национална телевизия ще получи общо 7.6 млн. лв. за медийното отразяване на европредседателството на България през първата половина на 2018 г. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда, одобрявайки промени в утвърдените вече разходи по подготовката на домакинството на страната за срещите на високо ниво по време на председателството на Съвета на ЕС догодина.

Сумата за БНТ е по-ниска от първоначално заявените средства за медийно отразяване в размер на 9.420 млн. лв. След поредица от срещи между ръководството на държавната телевизия и министерството на финансите и по европредседателството сумата била намалена с около 20 процента.

Така през тази година БНТ ще получи 5.6 млн. лв., а догодина – 2 млн. лв.

С тези средства телевизията, определена от правителството за домакин на срещите, ще осигури медийно покритие на всички прояви по време на европредседателството, ще продуцира и излъчи съответните предавания.

България има задължението да осигури безплатни кадри за всички акредитирани български и чуждестранни медии по време на председателството. С предоставените пари БНТ ще купи необходимата техника, съобразно представените ѝ изисквания, ще наеме технически съоръжения, екипи и ще покрие международните такси за разпространение.

От приемането на решението на Министерски съвет през месец март 2017 г. до настоящия момент няма осигурен финансов ресурс за осигуряване на медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията, посочват от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от България