БНТ съкращава 103 души като част от антикризисен план

БНТ съкращава 103 души като част от антикризисен план
До края на годината в БНТ ще бъдат съкратени 103 души, съобщи в сряда генералният директор на телевизията Уляна Пръмова, която даде пресконференция за предприетите от нея антикризисните мерки.

Разходите на БНТ са свити до минимум. Предвижда се съкращаване на щата и оптимизиране на поддръжката на автомобили, преструктуриране на дирекции и редуциране на бюджетите на вътрешните продукции до 40-45%. Очакваният ефект от тях е да бъдат спестени от 600 хил. до 1 млн. лв. Няма да се правят драстични съкращения и свиване на програмата, каза Пръмова. Ако това се случи или се намали качеството на най-добрите продукции, ще има отдръпване на рекламодателите, поясни тя.

По думите ѝ антикризисните мерки, които БНТ е започнала да налага още в края на 2009 г., са спестили 400 хил. лв. за миналата година.

По време на криза трябва да има солидарност, затова всички в телевизията ще усетят антикризисните мерки, добави Пръмова, която наскоро обяви, че ще се оттегли по-рано от шефския пост на БНТ, макар че вторият ѝ мандат начело на медията изтича през септември.

БНТ трябва да запази знаковите си предавания, високото ниво на новините, защото те осигуряват рейтинга и на тях се разчита да добавят още 10 млн. лева приходи към бюджета на медията, заяви Пръмова. Субсидията за БНТ тази година е равна на средствата, отпуснати през 2005-та, независимо че разходите и обема на телевизионната програма са се увеличили два пъти, отчете тя.   

"Решихме на този етап да не прибягваме до съкращение на часова програма, а да съкратим разходи за програмата. Трябва да кажа, че това, което сме направили, се нарича остъргване до кокала и повече съкращения на разходи за програма ние няма да правим."

Натрупаните задължение към БТК са 5 млн. за миналата и 3 милиона за тази година, обяви генералният директор. Дълговете са заради орязаните с 10% средства, които БНТ получава от държавния бюджет.

Ръководството на БНТ води разговори с компанията, за да се намери план за погасяване на просрочените задължения. Вероятно другата седмица тази тема да има развръзка. Пръмова е убедена, че антикризисните мерки сега ще позволят на новото ръководство да поеме една жизнена и действаща телевизия, без неразплатени задължения.

Тъй като мандата на двама от членовете на управителния съвет изтича в края на май, Уляна Пръмова е готова да освободи директорския стол предсрочно. Смята, че не е редно тя да назначава нови хора, които ще работят със следващия директор. Това свое намерение го е заявила и пред СЕМ.

"Ако този директор бъде избран преди края на септември, а очевидно ще бъде така, аз няма да го държа навън на тротоара, а ще му отстъпя мястото си и ще прекратя предсрочно мандата си. Но само след като бъде избран нов генерален директор, нямам намерение да го правя нито утре, нито другата седмица", заяви тя.

Пръмова съобщи, че не е получила декларацията, приета от Общото събрание на пълномощниците в БНТ, в която има обвинения към ръководството за финансови злоупотреби и конфликт на интереси. Според Пръмова зад текста прозират некомпетенстност и страх от реформи и съкращения.

Споделяне

Още от