БНТ ще представи "Сляпата Вайша" в навечерието на Оскарите

Филмът ще бъде излъчен веднага след централната емисия новини на 26 февруари

Кадри от филма "Сляпата Вайша"

Българската национална телевизия (БНТ) ще представи номинирания за "Оскар" филм "Сляпата Вайша" в навечерието на раздаването на престижните филмови награди, съобщиха от медията.

БНТ е откупила правата от Националния филмов борд на Канада за телевизионно и интернет разпространение на територията на България.

Късометражният анимационен филм е дело на художника аниматор Теодор Ушев, който от години живее в Канада. Филмът е направен по едноименния разказ на Георги Господинов, а музиката е на Никола Груев.

"Сляпата Вайша" е сред 5-те номинирани кратки анимации от Американската филмова академия.

Българските зрители ще могат да гледат филма на 26 февруари – в деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-та церемония по връчване на филмовите награди "Оскар".

Филмът ще бъде излъчен в праймтайма на БНТ1 – от 20:45 часа, веднага след централната емисия "По света и у нас".

"БНТ дължи на българската зрителска аудитория представянето на номинирания за "Оскар" анимационен филм "Сляпата Вайша". В комуникацията с Националния филмов борд на Канада установихме какъв авторитет е натрупал Тео Ушев с работата си, което превърна преговорите по-скоро в процес на споделяне на взаимните очаквания за успех на филма в трудната битка за "Оскар", отколкото в сделка за комерсиален продукт. Канадците ни накараха да чувстваме, че сме в един отбор – този на Тео Ушев. Благодаря на него и Георги Господинов за доверието обществената телевизия да излъчи "Сляпата Вайша", заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Референтът, с когото бяха проведени преговорите Люи-Шарл Миньо Грение каза, че e щастлива, че филмът ще бъде показан в България, защото Теодор Ушев се ползва с изключителното уважение на Националния филмов борд на Канада и те са респектирани от работата с българския творец. БНТ получи пълно съдействие и от страна на аниматора за бързото осъществяване на преговорите.

Преводът на "Сляпата Вайша" и адаптацията му на български език БНТ ще консултира с автора на едноименния разказ Георги Господинов.

"Радвам се, че "Сляпата Вайша" най-сетне ще проговори на български - езикът, на който е написана историята, с гласа зад кадър на Теодора Духовникова. Ще се включа в адаптацията на българската версия, по оригиналния текст на разказа, който вече звучи във френската, английската, немската и други версии по света", каза писателят Георги Господинов.

До този момент "Сляпата Вайша" е включен в почти всички мултинационални сделки на Националния филмов борд на Канада.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?