БНТ ще се освобождава от външни продукции с нисък рейтинг

В първия работен ден на Борислав Геронтиев като и.д. директор на БНТ, шефът на Асоциацията на рекламните агенции Красимир Гергов, който бе в конфликт с Кирил Гоцев заради договора са руския медиа шоп "Видео Интернешънъл", покани ръководството на БНТ да обсъдят условията за продажба на рекламно време в БНТ. Гоцев твърдеше, че със заплахи е бил принуден да подпише договор в един екземпляр с фирмата на Гергов "Пиеро 97" за търговско представителство и че този договор е невалиден.

Ще отидете ли на среща с Красимир Гергов?

Преди да получим това писмо, в Управителния съвет разисквахме въпроса какво да правим с нашите рекламни агенции. Дали да проведем обща среща, или поотделно да ги търсим - варианти има най-различни. Писмото получихме вчера следобед. В момента членът на УС Бойка Бойнузова отсъства, затова в понеделник следобед УС ще се събере да разгледа писмото и ще решим какво да правим.

Мисля, че ще осъществим срещата, но трябва да уточним как отиваме на нея. Ще бъде насрочена възможно най-скоро, ще се съобразим с тях и с нас. Ще работим пряко с рекламодателите, с рекламни агенции и ако е необходимо, ще работим и чрез търговски представители или посредници и това е наше общо решение. Ще работим с всички възможности, които са предоставени в това отношение, за да можем да сме независими и да си водим нашата рекламна дейност.

Какво ще правите с договора с "Видео интернешънъл"?

Няма да правим нищо, докато не минат процедурите по прокуратурата, следствието и съда.

Вие лично имате ли стратегия за БНТ? Ще променяте ли нещо, ще сваляте ли предавания, ще правите ли кадрови промени?

В момента най-важният въпрос е рекламната ни дейност. Тя е замразена.

В днешни публикации се твърди, че започва чистка в БНТ и гласите колежката си от УС Бойка Бойнузова на мястото на шефа на "Маркетинг и реклама" Велислав Велев. Има ли нещо вярно в това?

Дори не съм сънувал да назначавам Бойка Бойнузова на мястото на Велев. Единственото сигурно нещо, което мога да ви кажа, е, че чакам г-н Велев да се върне от болнични, за да му връча заповедта за уволнение (Велев е от приближените на бившия генерален директор и уволнението му бе гласувано от УС още след скандала с договора с "Видео интернешънъл" - б.р.)

А извън рекламната дейност предвиждате ли промени?

Второто важно нещо е програмата, но тя е свързана с рекламата. Когато има хубава програма, ще има и реклама. И обратно - когато има приходи от реклама, може да се прави хубава програма. Даже ги слагам наравно - програмата и рекламата. Или ако ви го кажа другояче - ще се опитам да римувам програма с реклама.

Имате ли някакви конкретни идеи? Всичко от рекламата ли зависи?

Идеята ни е да преструктурираме програмата, за да може да се направи търговски пояс, където да вървят повечето реклами, и пояс, където да отговаряме на нашия основен лиценз като обществена телевизия. Има предавания с обществен характер, които не могат да привличат реклама - образователни, за слепите, за глухите... Това е идеята - преструктуриране на програмната схема.

Другата идея, която обаче ще обсъждаме със синдиката на журналистите, е да преструктурираме дирекция "Програма", да възстановим творческите звена, които сега не съществуват.

Какво ще правите с външните продукции?

Ще обсъждаме дали да не се освободим от външни продукции, които трайно са под рейтинга. Ще обсъждаме едно предложение на външните продуценти дали да не направим срока на договорите от февруари до февруари, когато изтича финансовата година. Сега те са септември-октомври.

Ще правите ли промени в новините и публицистиката?

Това не ни е актуалният проблем.

Вашият коментар на обвиненията, че БНТ се управлява от различни лобита и задкулисно и генералният директор е само пионка?

Върху БНТ се упражнява натиск и това не е отсега. Ако някога натискът е бил само политически, в началото на промените през 90-те години - грубо политически, сега за чест на това мнозинство не зная дали защото не знаят как да го направят, дали поради някакви други причини, нямаме никакъв натиск и опит за намеса, нито от мнозинството, нито от другите политически сили. Няма политически натиск върху телевизията.

А икономически, Гоцев твърди, че е уволнен по икономически, а не по политически причини?

Пак не бих казал, че това е натиск. Има опити, колкото е възможно да се осребряват някакви разходи. Като почнете от най-дребното - някой направил предаване и иска да го прекара през телевизията, за да може спонсорът да му плати парите. Дребни игрички. Максимално откровен съм - невралгичните точки в това отношение в БНТ са външните продукции, закупуването на техника и рекламата. Това са трите места, където може да се правят някакви пробиви.

Ще цитирате ли имена на предавания и хора, откъдето идва натиск и претенции?

Директен натиск няма. Хората са цивилизовани, аристократи. Има други пътища, които се търсят. Колко от тях сполучват - това е друг въпрос. Плюс това никога не може да се разбере кой стои зад нещо, ако то се прави. Не става така хептен като на женския пазар.

Защо приехте да станете и.д. генерален директор на БНТ? Одобрявате ли мотивите, с които беше уволнен Кирил Гоцев?

Това не ме интересува. Моите отношения с Кирил Гоцев си остават такива, каквито са били от много години насам. Ние с него си общуваме и си разговаряме, рапорт даден - рапорт приет. Не мога да коментирам мотивите за освобождаването на Гоцев. А приех поста, защото... вижте, понякога просто не може да се обясни. Може би лошото ми възпитание, че човек трябва да поема отговорност. Все пак през тези три месеца трябва да пренесем телевизията през брода. Това са кризисни ситуации, когато ако не се поеме отговорност...

Според вас трябва ли БНТ да се приватизира, каквито идеи се лансират?

Не, това е становище на хора, които нямат никакво понятие от практиката, хора, които на две магарета сламата не могат да разделят - те се занимават с такива работи.

Как работите с УС?

Можеше целият УС да си подаде оставката. Тогава вече управленска криза се получава моментално. Вчера имах разговори с всички членове на УС поотделно, те са морални хора и всеки от тях каза, че ако не искам да работя с тях, са готови да се оттеглят.

А докъде стигнахте с избора на нов член на УС, вчера за малко бе обявено, че ще бъде предложен Паун Цонев?

Доникъде. Събираме предложения.

Няма ли да цитирате няколко имена, които се въртят?

Няма. Има хора, които се самопредлагат. Но не това е проблемът в момента. УС работи нормално, решенията му са легитимни.

Мислите ли да се кандидатирате за титулярен директор на БНТ?

Не само не мисля, а имам твърдо решение и съм го заявил предварително даже на хората, с които съм разговарял за изпълняване на длъжността. Нямам дългосрочни планове, свързани с управлението на БНТ.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?