БНТ спира да излъчва български футбол, ТВ7 взе цялото първенство

БНТ спира да излъчва български футбол, ТВ7 взе цялото първенство

Групата телевизии около ТВ7 купи правата за излъчването на мачовете от футболното първенство и Купата на България за следващите три години, а обществената телевизия БНТ за първи път няма да излъчва мачовете на родните отбори. Фирмата посредник за телевизионните права "Футбол про медиа" се държи от собствениците на Лудогорец и Левски Кирил Домусчиев и Тодор Батков. Техните отбори заеха първите две места в изминалия шампионат.

През последните няколко година БНТ постепенно започва да се отказва от излъчването на спортни прояви изобщо. Сега ТВ7 държи правата на българския футбол и мачовете на националния отбор по волейбол.

Български футбол ще бъде излъчван по ТВ7 и дъщерните канали News7 и бъдещият Sport7. "Те ще показват всички мачове от всеки от 38-те кръга на футболното първенство“, обяви изпълнителният директор на компанията Николай Бареков. Тя получава и правата да излъчва по интернет.

"Не сме преговаряли с БНТ. Продадохме правата на ТВ7, а тя може да прецени дали да сублицензира. Те могат да си изберат партньор, но според мен излъчването на мачове по два канала правеше зрителите разногледи", заяви изпълнителният директор на "Футбол про медиа" Атанас Караиванов, който преди години беше пресаташе на БФС. Според него частните телевизии могат да си позволят ресурса да развиват продукта, както е в останалите страни.

Програмният директор на ТВ7 Надя Костова бързо даде отговор на този въпрос, обяснявайки, че телевизията ще запази българския футбол само в своя ефир.

Кирил Домусчиев, който е собственик и на шампиона Лудогорец, каза, че разговори за правата са водени с бТВ и "Нова телевизия", но ТВ7 е била с по-агресивна и с по-добра оферта. Везните са се наклонили от факта, че ТВ7 са предложили да излъчват всички мачове.

Преди две седмици "Футбол про медиа" купи правата за три години за 14.7 милиона лева, припомня сайтът "Дневник".

"Рискувахме едни пари, за да направим футбола достъпен за хората. Още не сме си върнали инвестицията. Нищо не сме спечелили, няма и да спечелим", заяви Тодор Батков.

Кирил Домусчиев добави, че рейтингът на "А" група е в пъти по-висок от английското и испанското първенство. "Самите клубове ще си намерят повече спонсори, когато им се излъчват всички мачове. Поехме голям риск с г-н Батков и опитахме да направим една малка революция", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт