БНТ спира договора си за рейтингови проучвания с GFK

БНТ спира договора си за рейтингови проучвания с GFK

БНТ прекратява договора си за доставка на рейтингови данни и мониторинг на телевизионна реклама с "GFK Аудиънс рисърч България" (ГАРБ). Това съобщиха от държавната телевизия във вторник.

БНТ бе една от първите медии, доверили се на втората компания за измерване на телевизионната гледаемост у нас. ГАРБ, дъщерна на германското дружество за пийпълметрия GFK, официално стъпи на българския пазар през ноември 2006 г.

Като причина за решението си от БНТ посочват ненавременната доставка на рейтингови данни и липсата на данни от мониторинга на рекламата.

От националната медия се оплакват, че едногодишният срок за привеждане на системата в действие, както и 5-месечният период от влизането му в сила, не са били достатъчни на ГАРБ да реши основни проблеми с адаптирането на системата към българските условия.

Мира Янова, изпълнителен директор на ГАРБ, коментира пред Mediapool, че е разбрала за прекратяването на договора от медиите.

Не сме получили дори официално писмо по въпроса, затова ми е трудно да коментирам нещо, за което не съм уведомена, обясни тя. Янова опълни, че до момента БНТ не е плащала за предоставените услуги.

На въпрос на Mediapool за евентуални смени в ръководството на ГАРБ, Янова отговори, че от средата на месеца компанията ще има нов изпълнителен директор – швейцарецът Джордж Лукс. Официалното комюнике за смяната ще бъде разпространено до няколко дни, когато приключи процедурата по одобрението, допълни тя.

Промяната има за цел да подсили екипа, коментира социологът, като призна, че се оттегля от поста и поради лични причини.

Според информирани източници собствеността на ГАРБ е трансформирана през последните месеци и там се подвизават хора, свързани с бившия директор на БНТ Кирил Гоцев и на руската компания “Видеоинтернешънъл”, с която навремето Гоцев искаше да сключи договор, но не успя. Групата гравитира около бизнесмена Петър Манджуков, който е издател на в. “Дума” и собственик на кабелната телевизия ББТ, в която намериха подслон Гоцев и антуража му от БНТ.

Влизането на втори пийпълметер у нас бе очаквано от няколко години, тъй като резултатите на измерванията зависи разпределението на целия рекламен бюджет, насочен към телевизиите. Подозренията бяха, че единствената доскоро в България пийпълметрична система на ТНС/ТВ План работи в полза на бТВ и ощетява другите две национални телевизии, както и останалите оператори.

Освен БНТ, договор с ГАРБ сключи и Нова телевизия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?