БНТ сваля Валя Ахчиева от екран, Нинова я кани в телевизията на БСП

Обществената телевизия обяви вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

БНТ сваля Валя Ахчиева от екран, Нинова я кани в телевизията на БСП

Разследващото предаване на БНТ "Открито с Валя Ахчиева" ще бъде свалено от екрана на БНТ, а обществената телевизия ще проведе вътрешен конкурс за нов формат на предаване за разследваща журналистика, стана ясно в сряда.

Решението на БНТ накара лидера на БСП Корнелия Нинова да покани Ахчиева в започващата излъчване след ден партийна телевизия на социалистите.

"Не за пръв път се опитват да заглушат нейните журналистически разследвания за корупция и злоупотреби.  Неслучайно, при управлението на Борисов България е на едно от последните места по свобода на словото. На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение (депутатът на левицата Елена Йончева бе обвинена преди ден за пране на пари – б ред)", коментира Нинова. По думите ѝ "в България има авторитарна власт, която тъпче основни свободи".

"Каня Валя Ахчиева, ако желае, да прави своето предаване в Българска свободна телевизия, която стартира утре. Ще има свободата да изразява себе си без цензура, да разследва без ничия намеса и да показва истината", заяви още Нинова, цитирана от пресцентъра на "Позитано" 20.

За спирането на предаването "Открито с Валя Ахчиева" стана ясно от съобщение на обществената медия за обявяването на вътрешен конкурс за "ново предаване за разследваща журналистика".

Докато тече той, "съществуващият тв формат ще бъде временно спрян". В съобщението не се посочва изрично кой е съществуващият тв формат, но и в сайта на телевизията единствено "Открито" е представено като предаване за разследваща журналистика.

Решението за обявяване на вътрешен конкурс за предаване за разследвания и за "временно" спиране на предаването на Ахчиева било взето в сряда от управителен съвет на БНТ, след "обсъждане с ръководството на Дирекция "Информация".

Предложения за нов формат можел да дава всеки от журналистите, работещи в БНТ. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 г.

"Водена от обществената си мисия, БНТ постоянно работи по прилагането на високи професионални стандарти и стриктното спазване на законодателството, етичните норми и добрата журналистическа практика. Редакционната независимост продължава да бъде абсолютен приоритет на ръководството, а решението за вътрешния конкурс цели да надгради и осъвремени постиженията на най-добрия журналистически екип в България", пише в съобщението на БНТ.

В него е цитиран и генералният директор Константин Каменаров, който казва, че "вече 60 години Българската национална телевизия е еталон за качествена и задълбочена журналистика".

"По същество, конкурсът не е просто начин да "си сверим часовника" с най-добрите и успешни образци. Ние искаме да качим разследващата журналистика на следващо ниво, но също така - да отворим честен и открит дебат за работата на гилдията като цяло", казва още той.

Във времето на "Открито" временно ще се излъчва документалното предаване "В кадър". "Качествената разследваща журналистика има запазено място и в ежедневните ни публицистични предавания, както и в емисиите на "По света и у нас", казва Каменаров.

В съобщението на БНТ се казва още, че по време на конкурса обществената телевизия ще организира и "широка дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации". На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опита на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика, съобщават от БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от България