Бо Силай: И най-големите идиоти сред корумпираните не говорят по телефона

Бившият китайски висш функционер Бо Силай, съден за подкупи и злоупотреби в източния град Цзинан, отхвърли показанията на свидетел на обвинението, съобщиха световните агенции.

Обвинен и в кражба на държавни средства, Бо взе на присмех твърденията на Ван Чжънгуан, работил в управата на североизточния град Далян, когато подсъдимият е бил негов кмет.

Ван бе заявил пред съда, че е чул как Бо се обажда по телефона на жена си Гу Кайлай и ѝ заръчва да прибере пратка с пет милиона юана (612 000 евро), предполагаемо предназначени за обществен строеж.

"Може ли да постъпи така един корумпиран човек със здрав разум? Как си представяте да обсъждам по телефона толкова деликатен въпрос?", каза Бо Силай.

"Не биха го направили и най-големите идиоти сред всички корумпирани. Дори най-глупавите сред тях щяха да се замислят кой друг в Далян знае за парите, отклонени от обекта", продължи той.

"Всички, които ме познават, знаят добре, че искам да изключват мобилния си, преди да говоря с тях. Аз съм предпазлив по природа", заяви Бо.

Дебатите в съда продължават вече трети ден, а извадки от тях се разпространяват от ведомството чрез микроблогове.

Бившият член на могъщото политбюро на Китайската комунистическа партия е обвинен също в получаване на подкупи за 2.67 милиона евро от двама бизнесмени и в злоупотреба с власт, тъй като се опитал да осуети криминално разследване срещу съпругата си. Властите строго контролират процеса, който според всички експерти ще приключи с присъда, определена предварително от комунистическото ръководство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят