Бо Силай отказа да признае вината си по обвинение в корупция

Бо Силай отказа да признае вината си по обвинение в корупция

Бившият влиятелен китайски регионален комунистически лидер Бо Силай отхвърли първото обвинение в корупция, което му беше предявено, и заяви, че преди това си е признал вината по него без да иска, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

Обвинението е за получаване на подкуп от около 1,1 милиарда юана (180 хиляди долара) от Тан Сяолин, началник на компанията Далян интернешънъл дивелъпмънт, базирана в бившия бастион на Бо Далян в Североизточен Китай.

"Признах против волята си, че съм виновен по това обвинение, че Тан Сяолин ми даде пари на три пъти", каза Бо в съдебната зала.

Многобройни полицейски сили са разположени около Съдебната палата в китайския град Цзинан, столицата на провинция Шандун, където започна процесът.

Задържан на тайно място, 64-годишният Бо Силай, бивш секретар на комунистическата партия в мегаполиса Чунцин, Югозападен Китай, не е виждан на публично място от 17 месеца.

Той официално е обвинен в корупция, отклоняване на средства и злоупотреба с власт. Теоретично го заплашва смъртно наказание.

Продължителността на процеса официално не е известна, но наблюдателите очакват да е кратък - един или два дни. Град Цзинан, отдалечен от Чунцин, беше избран за делото, понеже се смята, че местната общественост ще бъде безпристрастна.

Съдът заяви, че ще информира за заседанието в акаунта си с микроблогове. Многобройните журналисти, дошли в Цзинан, за да отразяват процеса, трябваше да се регистиррат пред местните власти.

През август 2012 г. чуждестранната преса дори нямаше достъп до съдебната зала, където беше съдена Гу Кайлай, съпругата на Бо Силай, която беше призната за виновна за убийството на британски бизнесмен. Един месец след това, през септември, международните медии пак нямаха достъп до процеса на полицейския шеф Ван Лицзюн, бившата дясна ръка на Бо Силай, който беше осъден на 15 години затвор за дезертьорство, злоупотреба с власт и корупция, след като беше потърсил убежище в американското консулство.

Известен като икономически реформатор, Бо спечели уважението на международни политици като министър на търговията през периода 2004-2007 г., когато под негово ръководство Китай влезе в Световната търговска организация. Генералният директор на СТО Паскал Лами го нарече "свой скъп приятел" при посещението си през 2010 г. в Чунцин, където Бо стана партиен лидер в края на 2007 г. Според Лами развитието на Чунцин под силното ръководство на Бо Силай и екипа му е допринесло  за отварянето на Китай за международната търговия.

През 2010 г. Бо вече се бе издигнал до топ 25 на партията - член на Политбюро, и бе получил признание за борбата с организираната престъпност в един от градовете с най-лоша слава в страната.

Очакваше се да направи още по-голяма стъпка нагоре и да влезе в деветчленния Постоянен комитет на Политбюро, преди да избухна скандалът през февруари 2012 г., когато началникът на полицията в Чунцин и негова дясна ръка влезе в американското консулство. Партията отстрани Бо от постовете му в Чунцин през март 2012 г. и го изключи от Политбюро следващия месец.

Обвиненията срещу него бяха свързани с делото за убийство срещу съпругата му, която беше осъдена миналата година за смъртта на британеца Нийл Хейуд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?