Боб Дилън ще получи Нобеловата награда за литература тази седмица

Боб Дилън

Боб Дилън, който беше удостоен с Нобелова награда за литература, ще получи отличието си в края на тази седмица, съобщиха от Шведската академия.

"Добрата новина е, че Шведската академия и Боб Дилън решиха да се срещнат тази седмица. Академията ще връчи нобеловата диплома и Нобеловия медал на Дилън“, написа в блога си постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус.

По думите ѝ събитието по връчването на приза ще е малко и частно и на него няма да има поканени медии – единствено Дилън и членове на Академията. Това се е наложило в съответствие с исканията на музиканта.

Тази събота и неделя музикантът ще изнесе два концерта в Стокхолм, но Даниус не уточни дали церемонията ще се проведе преди или след тях.

По-рано тази седмица стана ясно, че Дилън може да не получи премията от 8 млн. крони (870 000 долара), ако не изнесе традиционната Нобелова лекция в Стокхолм до 10 май.

Нобеловата лекция трябва да бъде прочетена не по-рано от 10 юни, за да бъде изплатена паричната премия, припомня БГНЕС.

Дилън не присъства и на церемонията по връчването на отличието на 10 декември, въпреки че тогава Академията съобщи, че той ще изнесе лекция. Вместо него наградата прие американската певица и поетеса Пати Смит.

Името на носителя на отличието за литература се превърна в голямата изненада по време на раздаването на наградите миналата година. Дилън получи наградата "за създаване на поетически образи във великата американска песенна традиция“, съобщиха от Академията тогава. Така той стана първият музикант, получил престижното отличие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?